Про Greeenfest із середини: хто і для кого, а головне – де?

25 Червня 2014 17:23
гринфест-2

ngp-ua.info

Вже в цю суботу, 28 червня у Хмельницькому молодіжному парку (біля міського пляжу) пройде унікальний фестиваль розвитку Greenfest. Він триватиме рівно добу та включатиме в себе більше ніж півсотні заходів трьох напрямків: спорт, культура, освіта і розвиток. Кореспондент НГП поспілкувався з організатором фестивалю Степаном Кушніром про особливості проведення подібних заходів в Хмельницькому, труднощі організації, головну мету та ідею, а також назву фестивалю та мистецькі проекти, що супроводжуватимуть цей захід.

Грінфест – це перший подібний фестиваль у Хмельницькому. Він вражає і масштабністю і різноманіттям анонсованих заходів: тут і йога, і медитації, і відкритий ярмарок, різноманітні майстер-класи, кіно під відкритим небом, скеледром, актуальні дискусії, спортивні показові виступи, змагання з арм-реслінгу, поетичні читання і багато-багато іншого. Також суттєво підвищує його цікавість для населення те, що він є безкоштовним.

“Головна ідея фестивалю – це розвиток: духовний та фізичний. Ми співпрацюємо з молодіжними центрами та спортивними клубами. Наш фестиваль не нестиме жодного деструктиву: там навіть не буде точок продажу пива, ми відмовляти таким спонсорам. Цим фестивалем ми привертаємо увагу людей до облаштування молодіжного парку біля міського пляжу. Та сподіваємось зібрати кошти на його подальший розвиток” – каже організатор Грінфесту Степан Кушнір.

На Грінфесті буде три головних осередки:

– Літературний майданчик, де молодь області ділитиметься зі всіма охочими своєю творчістю. Також очікується приїзд експерта з видавництва «Смолоскип», що зможе дати конструктивну оцінку авторам.

– Спортивний майданчик, головною фігурою якого буде запрошений гість з Дніпропетровська Денис Мінін – засновник руху вуличних тренувань. Особа широковідома не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

– Та майданчик освітньо-культурний. Тут увага акцентується на тому, що в рамках фестивалю всі охочі зможуть безкоштовно отримати якісь цінні знання. Плануються лекції на теми здорового харчування, здорового способу життя і всього того, що може зробити людей сильнішими та здоровішими. Також очікуються тренінги: фотографія, перша медично допомога велосипедистам.

У соціальних мережах фестиваль багато критикують: мовляв – це марна трата часу та коштів, коли на Сході країни йде війна. “Нам здається, що такий фестиваль все одно слід проводити з молоддю. Оскільки тільки через спорт та розвиток виховуються боєздатні люди: інтелектуально та фізично”, – зазначає Степан Кушнір.

Одне з головних завдань Грінфесту – привернення уваги та збір коштів на облаштування Молодіжного парку біля міського пляжу. Цей парк молодь створює для молоді. “Ми можемо самі почати будувати і створювати цю країну і парк – це невеличкий приклад цього”, – вважає Степан Кушнір.

“Особливість парку – це зосередження на його території відразу трьох осередків молодіжної діяльності, як і на фестивалі: культура, спорт, освіта. Коли спортсмен займається на майданчику, а поряд відбувається якась освітня лекція – чому б не зайти її послухати. На території одночасно зможуть збиратись різні групи за інтересами, вони перетинатимуться. Це дасть можливість альтернативного розвитку: не тільки звичне і знайоме, але й щось нове.”

Про волонтерство на фестивалі

Впродовж всього заходу буде задіяно тридцять волонтерів. Вони – обличчя фестивалю, з ними комунікуватимуть люди, запитуватимуть що ж там відбувається. Всі ці тридцять осіб – люди перевірені, з якими ми співпрацювали раніше і впевнені в їхній кваліфікації. Волонтери будуть в спеціальних фестивальних футболках та відповідатимуть на всі запитання, що виникатимуть у відвідувачів.

Про проект “Артстіна”

– В рамках фестивалю буде втілено в життя мистецький проект Артстіна. Це одна з меж Молодіжного парку – стіна з бетонних плит. З дня на день розпочнеться її розфарбовування, а завершиться процес у день фестивалю. Поверхню вже заґрунтовано білою фарбою.

ngp-ua.info

ngp-ua.info

Синя смуга на ній – це лейтмотив всієї композиції – ріка Південний Буг, родзинка нашого міста. Запрошені художники – це молоді люди міста та України, а також митець зі світовим ім’ям Оксана Мазур зі своєю командою. Ми хочемо щоб на цій стіні було зображено цілісну композицію про коротку історію України, можливо, фрагменти історії міста.

Про назву фестивалю

– Ми довго думали з чим асоціюється молодь і як це можна пов’язати з парком. Асоціативно це вилилось у зелений колір, також паросток – це ріст, життя, розвиток. Наш фестиваль зелений настрієво та атмосферно. До того ж екологічний. Логотип – це також певна ідея парку – простий зелений листочок.

Про перспективи розвитку Грінфесту

– Мені здається, що фестиваль буде актуальним, поки створюватиметься парк. Потім там можна буде проводити будь-які тематичні фестивалі: спортивні, культурні, освітні. Тому що для цього вже буде створено простір. Але Грінфест не стане заходом з багаторічною традицією.

Про команду Грінфесту

– Команда Грінфесту – це ті люди, що не сплять ночами, беруть на себе велику відповідальність та дбають про все, що стосується фестивалю. Це команда Хмельницького молодіжного клубу розвитку, нас можна перерахувати на пальцях однієї руки: Інна Дацюк, моя права рука, що завідує усім; Аліна Бендас, що займається культурною частиною фестивалю: шукає гурти, займається технічним облаштуванням; Аня Пирог, відповідає за зв’язки з медіа та координує волонтерський рух; Андрій Іваницький – займається організацією особливої рок-вкчірки та спід-дейтінгу в нічній програмі фесту. Також нам дуже допомагає Костянтин Лебідь з соціально-культурного центру Сорока. Він нас всіляко підтримує, консультує і взагалі допомагає з організацією. І велика подяка спортивному клубу Evolution, що підтримує усі спортивні ініціативи та фінансово нам допомагає привезти на фестиваль Дениса Мініна з Дніпропетровська. Ще цього року до нас приєдналися дуже енергійні нові члени команди. Катя Шуляк, Аня Маковська, Юрій Бойко, Артур Кокаревич та Наталя Бочуля. Без них ми б точно не змогли зробити фестиваль таким масштабним і різноманітним.

Повну програму фестивалю можна знайти тут.