Власники гаражів бунтують

25 Червня 2014 18:20
ye.ua

ye.ua

Більше сотні жителів Гречан прийшли на сесію міської ради.

Вимагали одного — зменшити плату за встановлені, переважно, за їх словами, ще у радянські часи, металеві гаражі.

Жителі мікрорайону Гречани окупували весь другий поверх міської ради, де сьогодні депутати зібралися на чергову сесію. Вимагали одного — зменшити плату за власність, яку, щоправда, встановили незаконно. Аргументів про незаконне встановлення гаражів від хмельничан було чимало. І те, що двір залишають вільним від власних автівок, і те, що під’їзди комунальних і рятувальних служб до будинків вільні, і те, що територію, захаращену сміттям, звільнили.

Але деяких депутатів це не задовольнило. Кажуть, що треба було усе робити у руслі закону та встановлювати гаражі, узгоджуючи із відповідними структурами. А дехто взагалі звернув увагу на те, що, якби усі мешканці міста почали встановлювати незаконні гаражі по дворах, то лише біля 100-квартирного будинку не було б де пройти.

Та у кожного своя правда… Власники “незаконок” відступати не захотіли, мотивуючи тим, що лише користь принесли, розвантажуючи і так переповнені двори міста від автотранспорту, а депутати почали підтримувати чиновників комунального підприємства по організації роботи міського комунального пасажирського транспорту в замалому “здирництві”. Дехто з народних обранців почав навіть вигукувати з місця, що річна плата за утримання гаражів у сумі 800 гривень замала. І за усі роки незаконного користування потрібно брати на рік усі 1500 гривень.

Та жителів мікрорайону Гречани це лише роздратувало. Наприклад, голова ініціативної группи “гаражників” Олег Яницький так і не міг зрозуміти, чому власники гаражів у “гаражних масивах” сплачують місту по 150 гривень, маючи охорону та усі, як то кажуть, блага цивілізації, а вони повинні платити по 800 на рік.  На це відповів голова комунального підприємства по організації роботи пасажирського транспорту Володимир Богачук. “У Хмельницькому проживає 260 тисяч людей, давайте поставимо кожному по гаражу – це буде соціальна справедливість? Або інше – ніхто не ставить. Є і третя сторона – хто ставить, той нехай платить. Але ж платити не хочеться? Рішення було оприлюднене на сайті міської ради, розглядалося на сесії. Вартість послуг – 800 гривень до цільового фонду – це ваша плата місту, щоб воно могло задовольнити потреби інших людей, які не мають гаражів, на благоустрій прибудинкових територій. Інша частина коштів платиться підприємству, яке здійснює ці роботи. Чому 800 – тому що 800!” – заявив чиновник.

ye.ua

ye.ua

Зауважимо, що жоден власник  самовільно встановленого гаражу за цей час так і не виявив бажання узаконити свою конструкцію. Чи свого часу поцікавитися, що зробити для того, щоб згідно з законом зробити все правильно і навіть створити законний гаражний масив.

Чиновник ще довго пояснював, куди і на що йдуть гроші з цієї суми, та власники гаражів чути цього не хотіли. Не хотіли тому, що так і не почули відповідь на питання: “А чому 800?”. Про незрозумілу суму депутати говорили довго. І хоча більшість цей тариф підтримали раніше, в результаті, призупинили його дію. Питання вартості утримання гаражів досліджуватиме три комісії: житлово-комунальна, земельна та соціально-економічна. Також залучать представників ініціативної групи. Окрім того, депутат Андрій Олесь запропонував притягнути до відповідальності посадовця, який “вигадав” такі тарифи.