Запроваджено державну допомогу на оплату комунальних послуг

2 Липня 2014 23:30

3.bp.blogspot.com

3.bp.blogspot.com

З метою посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги Урядом прийнято постанову від 05.04.2014 року №83, якою передбачено запровадження нового виду допомоги на оплату комунальних послуг, тобто компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги.

Право на отримання компенсації матимуть сім`ї, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищує величини прожиткового мінімуму для сім`ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім`ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення. До складу сім`ї включаються особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку).
Прожиткові мінімуми, що діють з 01.01.2014 року:
–         для дітей віком до 6 років – 1032 грн.;
–         для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 грн.;
–         для працездатних осіб – 1218 грн.;
–         для осіб, які втратили працездатність – 949 грн.
Для призначення компенсації особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні (будинку), звертається до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації з відповідною заявою та пред’являє паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або особи без громадянства.
До заяви додаються:
довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб;
довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку), за відповідноюформою (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги).
Далі на наш запит житлово-експлуатаційні організації, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та підприємства, що надають комунальні послуги, подають у п’ятиденний строк з дня надходження запиту інформацію про:
1) середньомісячний розмір плати за фактично спожиті комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидій, які надавалися відповідно до законодавства) до зміни цін і тарифів на комунальні послуги – окремо для опалювального та неопалювального періоду;
2) розмір плати за комунальні послуги виходячи з фактичного обсягу середньомісячного споживання комунальних послуг у попередньому періоді у межах норм споживання (з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства) після зміни цін і тарифів на комунальні послуги – окремо для опалювального та неопалювального періодів.
Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидій) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім`я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги. Ця компенсація надаватиметься у безготівковому вигляді і щомісяця перераховуватиметься тим підприємствам, що надають комунальні послуги.
Розраховується компенсація з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 років та надається на безповоротній основі, її отримання не пов’язане зі зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну.
Для одержання компенсації сім`я має сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, у іншому випадку – надання компенсації припиняється.