Комітет з питань свободи слова одноголосно підтримав законопроект про відкритість використання публічних коштів до другого читання

6 Липня 2014 15:00
telekritika.ua

telekritika.ua

Про це повідомив Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко після сьогоднішнього засідання комітету.

Як відомо, даний проект Закону «Про відкритість використання публічних коштів» (реєстр. № 2012а) передбачає створення єдиного веб-порталу використання публічних коштів, на якому має розміщуватись інформація про використання так званих публічних державних коштів органів державної влади.

В результаті дискусії члени Комітету врахували низку поправок, які стосуються публічного доступу до інформації про використання коштів не лише органів державної влади, а і Національного банку України та державних цільових фондів.

Коментуючи цей законопроект, Микола Томенко сказав, що він є надзвичайно важливим, адже розширює і далі територію публічності інформації, створює умови не лише для реагування правоохоронних органів на можливі зловживання, а і дає можливість експертам, журналістам і, власне, громадянам контролювати використання бюджетних коштів.

«Зрозуміло, що зловживання з бюджетними коштами (точніше кажучи, корупція), зокрема, під час проведення тендерів було і залишається однією з основних загроз. Тому створення спеціального веб-порталу з відкритою інформацією стосовно використання бюджетних коштів є добрим інструментом протидії зловживанню та розкраданню бюджетних коштів», – вважає Голова Комітету.