Хмельничани у зоні АТО: українські військові живуть перемогою

9 Липня 2014 10:00
ngp-ua.info

ngp-ua.info

Волонтери з громадської організації “Автомайдан-Хмельниччина” щойно повернулися з самого серця Антитерористичної операції, яка успішно триває на Сході України. Хмельницькі активісти відвезли військовим частинам, зокрема, 8 полку (стоїть під Слов’янськом) та 7 батальйону територіальної оборони (розташований у Харківській області, поза зоною АТО), продукти харчування, екіпіровку, засоби гігієни. Кажуть, що у хлопців піднесений бойовий дух та неабияка жага до перемоги.

 Своїми враження про побачене з “Незалежним громадським порталом” поділилася автомайданівка і голова правління благодійної організації “Хмельницький Фонд Захисту Вітчизни” Вікторія Середюк.

ngp-ua.info

ngp-ua.info

— Наш батальйон територіальної оборони розміщений у селі Миколаївка Харківської області на території колишньої машинно-транспортної станції. Від них до російського кордону лише 12 кілометрів. На сьогодні вони ведуть вахту на блок-постах місцевих автошляхах. Дуже позитивно про хмельницьких солдатів відгукуються тамтешні селяни — несуть молочні продукти. Взагалі, склади батальйону забиті, — зауважила вона.

Віку вразила загострена патріотичність довкола “гарячих точок” на Сході Україні. Так, під’їжджаючи до Миколаївки, хмельницькі волонтери наткнулися на прокукраїнську акцію у райцентрі Куп’янськ. 

— Люди у вишиванках з українськими прапорами співали пісні. Коли ми під’їхали ближче, то проскандували їм з автомобілів “Слава Україні”, “Україна понад усе”, “Смерть ворогам”, у відповідь почули, як їхні душі кричали, настільки вони були раді почути нас. До речі, у частині Харківської області, через яку ми проїжджали, кожен вуличний стовп обвішений українським прапором, — сказала вона.

— Якщо ще говорити про Миколаївку, де дислокується батальйон тероборони, то, можливо, на все село знайдеться дві незадоволені бабуні, котрі не сприймають українських військових, — додала Середюк.

Водночас, як говорить волонтерка, батальйону тероборони катастрофічно не вистачає бронежилетів, прожекторів, бензину, електричних приладів на кшталт бензопил.

Абсолютно інша аура в Ізюмі Харківської області, який також відвідали хмельницькі волонтери. Сьогодні це місто фактично служить перевальною базою для українських вояків на шляху до Слов’янська – міста-смертника, який ще недавно контролювали бойовики. Популярне придорожнє кафе “7 вітрів” нині перетворилося на базу українських військових.

“Зайшли у міні-маркет в Ізюмі. Полиці порожні. Таке враження, що пройшло бомбардування. Бачили по одній пляшці півлітрової і літрової “Кока-коли”. Покупців нуль. Сидить дві касирши. Перед нами зайшла відвідувачка до магазину і досить підозріло на всіх кинула поглядом”, – розповіла Віка.

“Неподалік Ізюму і бік Слов’янська дислокується 8 окремий полк спеціального призначення Збройних сил України. Забезпеченість зброєю та екіпіровкою порівняно з батальйоном, на високому рівні. Хлопці просять земляків передавати згущеного молока, фруктів, овочів, мила, шкарпеток, прального порошку, зубні пасти і щітки, станки для гоління“, – додала вона.

Від імені благодійної організації “Хмельницький Фонд Захисту Вітчизни” Вікторія передала керівництву 8 полку новий тепловізор.

“Коли наші брали Слов’янськ (5 липня – НГП), 8 полк теж отримав команду “До зброї!”. Ніхто нікого заздалегідь не попереджав про це. Вони дружньо зібралися”, – зазначила волонтерка.

Побували хмельницькі автомайданці і в Антитерористичному центрі, який неподалік Слов’янська. Там зосереджена важка війська техніка української армії. З картинки видно вкопані танки, які готові до бою та маса техніки, яку від допитливих очей приховує брезент.

“Війна війною, а аграрії збирають урожай. На полях бачили комбайни, які молотили пшеницю. Облуговуючого лану не має. Неперевершено цвітуть соняшники – їх там дуже-же багато”, – ділиться враженнями Середюк.

“Самі військові сьогодні говорять, що Україна могла би відбити Крим. Потрібно лишень було дати команду і кинути техніку. Зараз дух наших солдатів сильний, вони живуть перемогою”, – наголосила волонтерка.

P.S. Волонтери просять небайдужих громадян перераховувати допомогу для армії на рахунок благодійної організації “Хмельницький Фонд Захисту Вітчизни”: 

Р/р 26008011317758 в ПАТ “УКРСОЦБАНК”

МФО: 300023;

Код отримувача: 39249419

Призначення: “Благодійна допомога”.

“Незалежний громадський портал”.

Фото і відео ГО “Автомайдан-Хмельниччина”.