В області формуються загони громадської оборони

21 Липня 2014 14:21
oblrada.km.ua

oblrada.km.ua

Спільно з органами місцевого самоврядування і виконавчими органами державної влади на базі райвійськкоматів до 25 липня поточного року буде сформовано загони громадської оборони.

Основними завданнями, які покладені на загони оборони, є забезпечення умов для постійного функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, охорона важливих об’єктів і комунікацій, об’єктів регіонального та місцевого значення, боротьба з диверсійно-розвідувальними силами противника та підтримка безпеки і правопорядку в містах і районах, організація руху опору партизанських загонів у разі захоплення територій, підтримка правового режиму воєнного стану у разі його введення.

Про такі підготовчі заходи до мобілізації країни, яка сьогодні знаходиться у фактичному стані війни, йшла мова на робочій нараді з головами районних рад, міськими (міст обласного значення) головами, головами райдержадміністрацій, керівниками силових структур, департаментів та управлінь облдержадміністрації за участі голови обласної ради Івана Гончара.

Як поінформував присутніх обласний військовий комісар Сергій Присяжнюк, в умовах мобілізації у всіх районах та місті Хмельницький відповідно до рішення керівництва держави рекомендовано сформувати по 5 загонів оборони. Згідно із рішенням Кабінету Міністрів України комплектування, розміщення та формування особового складу загонів оборони покладені на голів райдержадміністрацій та міських (міст обласного значення) голів.

Загони оборони формуватимуться на базі місцевих військових комісаріатів як військові формування за окремим штатом. До складу кожного загону оборони входитимуть 268 чоловік особового складу, із них 13 офіцерів та 10 одиниць техніки. Всього для укомплектування необхідно майже 30 тисяч особового складу і тисячу одиниць техніки. Як наголосив Сергій Присяжнюк, у нинішній ситуації це є одним зі складних завдань і треба прикласти максимум зусиль органам місцевого самоврядування та виконавчої влади спільно з силовими структурами, аби це завдання виконати.

Особовий склад загонів оборони має бути озброєний автоматично-стрілковою зброєю і гранотометами. З моменту вступу в дію відповідного розпорядження місцеві громадські оборонці призиваються на військову службу з отриманням статусу військовослужбовця. У штаті загону нараховуватиметься 7 чоловік командування і 9 стрілецьких взводів по 29 чоловік у кожному.

Переодягання особового складу у військову форму не планується, для розпізнавання передбачається пов’язка білого кольору з написом чорними літерами «ЗГО», які носитимуться на лівому рукаві.

Довідка.

Мобілізація – комплекс заходів, спрямованих на переведення державної інфраструктури та військових сил країни у військове положення у зв’язку з надзвичайними умовами всередині країни або ж за її межами. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано. У політичному лексиконі залучення і приведення в готовність сил, засобів, ресурсів, внутрішніх резервів для вирішення певного важливого завдання, здійснення масової кампанії.