Дитячі права хмельничанки захищали на майдані

23 Липня 2014 15:15
ngp-ua.info

ngp-ua.info

Буквально за якихось 10 хвилин до визначеного часу головна площа Хмельницького перетворилась на великий дитячий майданчик. Збір (через соціальні мережі) призначили на 12.00. Кілька десятків молодих мам із малюками зібралися, аби відстояти дитячі права. Ціна питання — скорочення із 1 липня ц.р. виплат “дитячих” грошей.

ngp-ua.info

ngp-ua.info

Молоді хмельничанки під прицілом журналістських телекамер та фотоапаратів не приховували свого обурення. Практично кожна із мам малюків відчула на власному гаманці, як це — обходитися значно меншими сумами, виплати на які затримують.

8-місячного Артура привезли на найпатріотичнішому візку із написом “Слава Україні!” і з жовто-блакитним прапорцем. Мама малюка солідарна із колежанками: комунальні витрати зросли, чоловіків забирають у військкомати. При цьому суттєво урізали щомісячні виплати на дітей. Багато хто з присутніх скаржилися на затримки із вилатами. Крайніх знайти важко, бо банк переадресовує їх у казначейство, ті – до департаменту соцзахисту і так по колу…

– У країні криза, але не можна вирішувати проблеми за рахунок малолітніх дітей. – З 1 липня суми соціальних виплат урізали вдвічі. – Ситуація жахлива, жити нема за що. – Дитсадки не працюють, ясельні групи закриті. – Зараз доводиться вибирати: купувати памперси дитині, чи молоко. – Хочемо, щоб не забирали дитячі виплати після досягнення ними 2 – річного віку. Спробуйте прожити на 130 грн.

На ці та багато інших питань молоді мами шукали відповіді у представників влади. Невдовзі вони адресували їх директору Департаменту соціальної політики Хмельницької ОДА Світлані Лукомській.

ngp-ua.info

ngp-ua.info

– Сьогодні усі кошти йдуть на потреби військових, розпочала свій діалог Світлана Іванівна. – Як відомо, з 1 липня 2014 р. внесено законодавчі зміни у бюджет. Через це скорочено соціальні виплати. Ситуація може бути врегульована зразу після стабілізації в державі. Хочу, щоб у ваших сім’ях ніхто не йшов на війну. Я знаю, що сьогодні, 22 липня, в усіх районах і обласних центрах збираються молоді мами з подібними запитаннями щодо виплати соціальної допомоги на дітей. Саме сьогодні у Верховній Раді депутати вирішуватимуть, чи скасовувати прийняте ними рішення про  скорочення соціальних виплат на дітей… Станом на сьогодні необхідні соціальні виплати на дітей  в області здійснені на 80%.  У м. Хмельницькому — на 59%.

Однак ці слова наразилися на обурення більшості молодих мам: вони отримують навіть ці урізані “дитячі” гроші із затримкою. Деякі – сидять без копійки 1,5 місяця…

С. Лукомська заявила: якби в казначействі були гроші на дитячі виплати, вони б уже дійшли до вас. Департамент соціального захисту моніторить кожну цифру. На сьогодні є затримка у виплаті. Основна причина – ситуація в державі.

Також С. Лукомська запропонувала молодим мамам створити оргкомімет, щоб надалі конструктивно співпрацювати з ними. – Я заявляю офіційно: держава гарантує нам виплати, йде затримка. Дещо заспокоїли хмельничанок запевнення: якщо ситуація стабілізується – гроші будуть повернуті. І фактично ніхто не міг сперечатися з іще однією фразою чиновниці: хто ж знав, що буде війна?

От тільки як це пояснити малюкам…

Неоніла Яніцька, фото автора.