На Хмельниччині реалізується пілотний проект з регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою

26 Липня 2014 19:10
adm.km.ua

adm.km.ua

У Департаменті охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації відбулася селекторна нарада Міністерства охорони здоров’я. В режимі онлайн з регіонами обговорили питання реалізації пілотного проекту МОЗ щодо регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою на 2014 рік.

Розпочатий 2012 року проект продовжується. За словами головного позаштатного терапевта МОЗ України Василя Нетяженка, за час реалізації проекту зросла прихильність пацієнтів до лікування. Лише минулого року відсоток звернень хворих на гіпертонічну хворобу до лікарів зріс до 75%, з них 44,4% отримували антигіпертензивні лікарські засоби впродовж 3-х місяців. До впровадження в практику референтного ціноутворення лише 15% таких хворих отримували лікування. Також на 16-18% зменшилась кількість викликів бригад «швидкої» медичної допомоги з приводу гіпертонічних кризів та кількість інсультів серед пацієнтів, які отримували лікування, – на 6,4%.

Для пацієнтів встановлено три рівні часткового відшкодування вартості лікарських засобів: перша група – ліки, вартість яких підлягає частковому відшкодуванню на 90%, друга група – на 60-80%, а третя – ліки, вартість яких не відшкодовується. але, за умови зниження ціни, також підлягатимуть відшкодуванню. До кінця цього року держава виділила на проект майже 139 млн. грн., котрі вже розподілені між регіонами. Тож кожен хворий на гіпертонію може звернутися за рецептом до лікаря та отримати право на відшкодування вартості необхідних ліків.