Будьте обережними під час відпочинку на пляжі!

31 Липня 2014 13:15
io.ua

io.ua

Триває літо. Наближаються вихідні. Тепло і сонце ваблять людей на пляжі. Щоб ваш відпочинок був приємним і ніщо його не затьмарило, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці міської ради закликає тих, хто вирішив отримати гарну літню засмагу на пляжі пам’ятати наступне.

Довготривале перебування на сонці може призвести до сонячного удару. Він настає внаслідок перегрівання організму, особливо голови, прямими сонячними променями.
Перші ознаки сонячного удару – в’ялість, нудота, головний біль. Потім підвищується температура тіла, з’являється блювота, можливі втрата свідомості та судоми.
Перша допомога. При перших ознаках сонячного удару потерпілого необхідно покласти в холодне місце чи затінок. До голови, шиї, інших частин тіла слід прикласти холод, давати пити підсолену холодну воду, чай. Належить терміново викликати лікаря або доставити потерпілого до найближчого лікувального закладу.
Не менш небезпечним для людини є перегрівання організму, яке виникає в результаті тривалого перебування на сонці або в занадто жаркому приміщенні.
Ознаками перегрівання є:
– спочатку відчуття втоми, головний біль, запаморочення, нудота, спрага;
– пізніше – шум у вухах, задишка, прискорене серцебиття, почервоніння обличчя, нерідко бувають носові кровотечі;
– якщо постраждалий продовжує залишатися на сонці та у теплі, з’являється важка задишка, прискорений і слабкий пульс, галюцинації, температура підвищується до 40 градусів С, судоми, марення, можливий параліч дихання і припинення серцебиття.
Небезпека сонячного і теплового удару збільшується під час фізичних навантажень та зневодненні.
Для уникнення перегрівання слід дотримуватись таких правил:
– одяг повинен бути з легкої нещільної тканини, світлий;
– необхідно носити головний убір;
– намагатися не зловживати витривалістю свого організму – не сидіти довго на сонці, більше знаходитися в тіні, періодично охолоджуватися;
– у достатній кількості споживати воду.
В разі появи симптомів перегрівання необхідно:
– покласти постраждалого у тінь або прохолодне місце, піднявши йому голову;
– зняти одяг, що утруднює дихання;
– охолодити організм: прикласти холодні компреси на голову, шию, груди, можна обгорнути тіло мокрим простирадлом. Охолодження не повинно бути різким і швидким;
– якщо людина при свідомості, її треба напоїти холодною, трохи підсоленою водою (алкогольні напої виключаються!);
– при втраті свідомості потрібно покласти постраждалого на бік. При порушенні дихання негайно почати робити штучне дихання;
–  в усіх випадках перегрівання організму треба терміново звернутися за допомогою лікаря.
Слід не забувати, що не можна перебувати тривалий час на сонці. На голову варто одягати головний убір або пов’язувати світлу хустину.
Бережіть своє здоров’я і життя та відпочивайте із задоволенням.