В Хмельницькому буде телепорт?

4 Серпня 2014 22:25
khmelnytsky.com.ua

khmelnytsky.com.ua

Державне космічне агентство України (ДКАУ) розглядає кілька майданчиків для обладнання нового центру управління супутниками взамін Євпаторійського, над яким Україна втратила контроль. Серед можливих варіантів – Київ та Хмельницький.

З 1960 року комплекс споруд цього центру (тоді Центр далекого космічного зв’язку) розташовувався в приморському рівнинному районі Криму недалеко від Євпаторії. Однак у березні 2014 р., після приєднання півострова до Росії, Україна втратила контроль над інфраструктурою НЦУВКЗ.

Протягом двох місяців центр перебазується до Києва, після чого його робота відновиться, стверджує джерело в Дніпропетровській філії Національного центру управління та випробування космічних засобів. Радник глави ДКАУ Едуард Кузнєцов має у своєму розпорядженні дещо іншу інформацію: “Найближчим часом буде дооснащено центр в Хмельницькому і все буде нормально”, – відзначає він.

Однак начальник управління ДКАУ Євген Махонін назвав і ці відомостями неточними, пояснивши, що агентство поки “не готове давати однозначну відповідь” про майбутнє місце знаходження центру. Терміни, в які питання може вирішитися, він називати не став.