Майже 2 мільйони гривень депутати облради передбачили на закупівлю бронежилетів та технічних засобів для військовослужбовців однієї з частин Хмельниччини

7 Серпня 2014 16:43

Під час двадцять п’ятої позачергової сесії обласної ради 6 серпня цього року на засіданні прийнято першочергові рішення, які спрямовані на надання матеріальної допомоги для вирішення матеріально-побутових питань, придбання засобів індивідуального захисту та іншого майна військовослужбовцям однієї з частин області, які найближчим часом відбувають в зону АТО.

У пленарному засіданні під головуванням Івана Гончара, взяло участь 62 депутати.
Іван Ярославович поінформував присутніх, що нагальність проведення позачергової сесії зумовлена продовженням воєнних дій на території Луганської та Донецької областей, подальшою ескалацією конфлікту з Росією, непоправними жертвами, про які повідомляється щодня, та прагненням допомогти землякам, які вирушать на захист Батьківщини.

«Як відомо, на пленарних засіданнях двадцять четвертої сесії обласної ради, зважаючи на обставини, пов’язані із подіями на сході України та формуванням у зв’язку з цим 7-го батальйону територіальної оборони Хмельницької області, особовий склад якого потребував матеріальної підтримки для придбання речового майна, спорядження та засобів захисту, обласною радою було прийнято рішення про виділення 2 мільйонів гривень для закупівлі бронежилетів та інших спецзасобів для військових зазначеного батальйону, які беруть участь в антитерористичній операції. Оскільки обласним військовим комісаріатом з різних причин не вдалося використати ці кошти, було вирішено знайти інші шляхи вирішення цієї проблеми, аби виділені кошти спрямувати на захист військовослужбовців, які нині готуються до виконання завдань за призначенням на сході України», – зазначив очільник облради.

Депутати одноголосно підтримали низку напрацьованих рекомендацій постійної комісії обласної ради з питань будівництва, житлово-комунального господарства, природокористування та екології, засідання якої відбулося напередодні.
Так, рішенням ради внесено зміни до обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2011-2015 роки та доповнено розділ VІІ абзацом такого змісту: «Виділити 2 мільйони гривень для надання матеріальної допомоги на вирішення матеріально-побутових питань, придбання засобів індивідуального захисту та іншого майна 243 військовослужбовцям Хмельницької області, які вибувають для виконання завдань за призначенням у східні регіони України».

Іншим рішенням внесено зміни до обласного бюджету на 2014 рік та збільшено бюджетні призначення Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації для надання військовослужбовцям вказаної вище допомоги.
Варто наголосити, що із 243 військовослужбовців частини, куди спрямовуються кошти, написали заяви на отримання зазначеної допомоги лише 213 бійців. У зв’язку з цим, з облбюджету на вказані потреби направлено лише 1 мільйон 704 тисячі гривень. Решту коштів в сумі 296 тис. грн спрямовано на відновлення залишку бюджетних коштів, утворених на 1 січня 2014 року. Депутат Віталій Олуйко запропонував направити ці кошти на закупівлю тепловізорів для роти десантників однієї з хмельницьких частин, яка задіяна від звільнення території від терористів на сході країни.

Після обговорення пропозиції окремі депутати запропонували придбати тепловізори для потреб військових за особисті кошти та за кошти очолюваних ними підприємств та організацій. На цю благодійну місію зголосилися депутати Олександр Шпак, Артур Фрідман, Микола Ворона, Микола Агарков та Володимир Постовий, кожен з яких пообіцяв придбати по 2 тепловізори. До цієї акції долучився й депутат Руслан Лещишин, який має закупити для десантників один тепловізор.

Окрім запропонованих питань порядку денного рада розглянула та прийняла відповідні рішення з порушених питань окремими депутатами.
Зокрема, обранці підтримали пропозицію депутата Віктора Адамського (фракція ВО «Батьківщина») надати протокольне доручення голові облдержадміністрації Леоніду Прусу щодо підготовки Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей з поданням розгляду на сесії облради, а також рекомендувати райдержадміністраціям розробити аналогічні програми.

Одностайну підтримку у депутатів знайшло порушене Олегом Хавронюком про питання покладення виконання зобов’язань (прав та обов’язків (функцій) замовника будівництва) товариства з обмеженою відповідальністю «Прогресбуд-2000».
При розгляді питання «Про депутатські запити», депутат Віталій Олуйко запропонував для розгляду три запити.
Зокрема, депутатами було підтримано запит про створення обласного координаційного центру з надання допомоги переселенцям зі сходу України, метою якого є забезпечення гуманітарної, технічної, фінансової, соціальної, медичної та психологічної допомоги військовим, правоохоронним підрозділам та постраждалим, мирному населенню та сім’ям загиблих.
Проголосували обранці й за розгляд запиту про незадовільний стан автомобілів при формуванні автосанітарної роти при Хмельницькому військовому госпіталі. Обидва запити скеровані для розгляду голові облдержадміністрації Леоніду Прусу.
Третій запит щодо припинення застосування піротехнічних засобів на час проведення АТО та обмеження проведення розважальних заходів Віталій Олуйко запропонував направити міським та селищним головам області, що було й підтримано депутатами одноголосно.

«Як і передбачалося, депутати на засіданні працювали злагоджено. Окремі питання виникали у процесі роботи і одразу знаходили підтримку в обранців, які є небайдужими до проблем, що виникають у зв’язку з досить складною з ситуацією у країні. Всі питання порядку денного, переконаний, правильно вирішено, без бюрократичної плутанини», – прокоментував роботу двадцять п’ятої позачергової сесії обласної ради Іван Гончар.
У роботі пленарного засідання взяли участь заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, начальники управління та відділів виконавчого апарату обласної ради, керівники окремих управлінь обласної державної адміністрації, установ і організацій області.