Проект “До Дерева” відкрито в обласному художньому музеї

30 Серпня 2014 16:27
khmelnytsky.com

khmelnytsky.com

У Хмельницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття проекту “До Дерева”, присвяченого 23-ій річниці Незалежності України. Основною складовою проекту є виставка живопису та скульптури відомого українського художника, лауреата премії ім. В. Стуса, премії “ARSENALE AWARDS 2012”, письменника і філософа Миколи Малишка. Презентував мистецький проект “До Дерева” та розповів про творчість автора представлених робіт засновник “Я Галереї”, музикант, екс-гітарист гурту “Океан Ельзи” та колекціонер мистецтва Павло Гудімов.

khmelnytsky.com

khmelnytsky.com

“Звернення до дерева. Оболонка і суть речей, – так розповідає Микола Малишко про свій проект, – Відкрите, відоме, звичне і навпаки – закрите, замотане, зав’язане. Разом зіставлені, викликають ще більше запитань. На пошуки й віднаходження відповідей націлена дана праця та імпреза. Оскільки відповіді на запитання породжують ще більше запитань, а результати в невідомості – процес зацікавлює все більше”.

Як зазначила під час урочистого відкриття проекту директор Хмельницького обласного художнього музею Лариса Чернова, експозиція демонструє діалог митця з улюбленим матеріалом, в процесі якого відбувається пошук відповідей на численні питання минувшини, сьогодення та майбуття, розкриваються нові невідомі досі виміри матеріалу. В своїй творчості Микола Малишко спирається на традиції вітчизняної дерев’яної скульптури, української та японської народної пластики, на власні архітектурні практики. Поштовхом до нинішнього проекту стала скульптурна композиція 2000 року: постать людини, що обіймає дерево. Її символіка актуалізує широкий діапазон стосунків людини і дерева в різноманітних його сенсах. В своїх творах художник апелює найперше до емоцій глядача, вбачаючи в них саме ту силу, що захоплює, відриває від буденності, пробуджує радість, бажання доторкнутись до таємниці.

Проект порушує багато аспектів нашого буття, а тому відкриває можливості для мистецьких зустрічей і дискусій з різних питань сучасності: генералізація ідентичності; проблеми екології в контексті глобальних викликів; етнологія: збереження традицій як місток у майбутнє нації, нові смисли духовної спадщини нації у новітній час; феномен українського авангарду тощо.

Окрім ознайомлення з творчістю Миколи Малишка відвідувачі поспілкувалися з Павлом Гудімовим та переглянули фільм про автора виставки робіт, який за станом здоров’я (після перенесення складної операції на серці) не зміг особисто бути присутнім на відкритті проекту у нашому місті.

Спільний мистецький проект Хмельницького обласного художнього музею і арт-центру Павла Гудімова “Я Галерея” (місто Київ), який відкрито за сприяння міського голови Сергія Мельника, триватиме впродовж трьох місяців, з 28 серпня до 28 листопада цього року.