У Кам’янці-Подільському жителі одного із сіл протестували проти мобілізації односельців

9 Вересня 2014 13:28

podilska.info

podilska.info

Проти масової мобілізації синів, братів і чоловіків мобілізувалися мешканці села Сокіл, що у Кам’янець-Подільському районі. Днями, після того, як село засипали повістками, шоковані люди організовано приїхали під Кам’янець-Подільський об’єднаний військкомат, де були сльози, крики відчаю та втрата свідомості.

«Як таке може бути, що в один день більш ніж півсотні чоловіків з одного села отримали повістки?! – кричали сокілчанки. – Забирають навіть хлопців, які не служили. А хто ж працюватиме в селі, хто допомагатиме матерям і дружинам?».

Під військкоматом обурених людей заспокоювали, мовляв, мобілізовані поїдуть на навчальні полігони та ремонтно-відновлювальні бази. Втім, заплакані матері відмовлялися навіть слухати це, підозрюючи, що їхніх синів таки відправлять у зону АТО. На оголошені військовим комісаром прізвища хлопців жінки плакали і навіть непритомніли.

«Розумієте, все сталося дуже різко і масово, тому люди й збунтувалися. Ніхто ж не відмовляється допомагати країні, але коли з однієї сільради відразу забирають стільки хлопців, у селі настає паніка. В такий морально важкий час це потрібно робити виваженіше. А у нас з однієї хати поїхав і зять, і син, з іншої – двоє братів», – коментує голова Сокільської сільради Інна Бешлей.

Та якщо мобілізація села багато сімей шокувала, то місцеву агрофірму фактично паралізувала. Зі слів директора філії «Мрія» ТОВ СП «Нібулон» Андрія Кучмаря, більше як половина чоловіків, котрі працюють на підприємстві, змушені були залишити роботу й податися до військкомату. 

«Сьогодні у нас ферма без працівників, трактори з гаражів не виїжджають, робота на полях зависла», – каже Андрій Віталійович, котрий забезпечив людей автобусом і сам приїхав до військкомату.

За його словами, повістки отримали майже 80% наших хлопців, хоча він і робив бронь для них. «Як тепер бути підприємству?! У військкоматі нас не прийняли, сказали, що не мають часу», – продовжує керівник.

В офіційному ж коментарі стосовно села Сокіл військовий комісар Ігор Рибак пояснює, що повістки отримали всі чоловіки призовного віку, мовляв, їх викликали до військкомату для уточнення даних і на медкомісію. І лише після цього було відібрано, як запевняють у військкоматі, дванадцять чоловіків, котрі мають здоров’я для служби та військово-облікові спеціальності для доукомплектування військових частин. Розповів Ігор Рибак і про відповідальність за ухилення від мобілізації, адже декілька хлопців із села, які отримали повістки, так і не з’явилися: 

Одинадцять сокілчан мали вирушити за місцем призначення вже 4 вересня, однак до військкомату прийшли лише дев’ятеро. Автоматично всі дані про осіб, котрі ухилилися від мобілізації, потраплять до райвідділу міліції та прокуратури Хмельницького гарнізону з нагляду за дотриманням у військовій сфері. Тим, хто не прийшов до військкомату за повісткою, загрожує адмінвідповідальність. За ухилення ж від призову за мобілізацією можна сісти за грати на термін від двох до п’яти років.