В області виявлено майже 30 випадків сказу

13 Жовтня 2014 15:35

На Хмельниччині природні вогнища сказу зареєстровано майже у всіх районах. Захворювання на цю надзвичайно небезпечну хворобу реєструється серед диких, домашніх та сільськогосподарських тварин. Хвороба, яка викликається нейротропним вірусом і вражає центральну нервову систему, зафіксована серед тварин і на території Ярмолинецького району. Про це йшлося на засіданні державної протиепізоотичної комісії при РДА.

Лише за 8 місяців цього року в Хмельницьку регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини для вірусологічного дослідження на сказ надійшло 202 патматеріали, з яких виявлено 28 випадків сказу. Два з них – на Ярмолинеччині.

Щорічно приріст поголів’я лисиці може складати 150 %. З метою зменшення чисельності поголів’я лисиці та проведення діагностичного відстрілу в мисливських угіддях району щорічно створюються спеціалізовані бригади мисливців, які проводять відстріл тварин.

Проблемними є проведення заходів по боротьбі з безпритульними тваринами в населених пунктах, ліквідація умов, що призводять до неконтрольованого їхнього розмноження.

Наразі протиепізоотичною комісією при РДА було доручено керівникам відповідних підрозділів, органів місцевого самоврядування вжити невідкладних заходів, аби контролювати ситуацію та забезпечити профілактику сказу на території району.