У Хмельницькому переселенці можуть отримати грошову допомогу

2 Листопада 2014 17:45
vsim.ua

vsim.ua

Закон встановлює різі розміри допомоги залежно від факту працездатності, а не працевлаштування – 884 гривень для непрацездатної особи та 442 гривень для тих, хто може працювати.

Кабінет Міністрів  України постановою від 01.10.2014 №505 затвердив Порядок надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

–   Грошова допомога надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, – каже юрист громадської організації «Подільська правова ліга» Кристина Антонюк. –   Також це стосується людей, які  стоять на обліку в органах соцзахисту з дня звернення за її призначенням та виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Особи працездатного віку, яким призначено грошову допомогу, зобов’язані інформувати у триденний строк орган соцзахисту про факт працевлаштування. Таке інформування може здійснюватись заявою довільної форми і також не передбачає подання будь–яких довідок.

–  Для отримання грошової допомоги уповноважений представник сім’ї  при поданні заяви про призначення допомоги  пред’являє паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу, та довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, які переміщуються. Іншою постановою КМУ від 01.10.2014 №509 затверджено Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, а також встановлено форму зазначеної довідки. Заяву про видачу  вказаної довідки затверджено наказом Мінсоцполітики від 08.10.2014 № 738 . Заява подається до того самого органу соцзахисту, що призначає грошову допомогу, та видається заявнику у день звернення, – каже юрист.

Для отримання безоплатної правової допомоги та іншої інформації щодо свого статусу, вимушені переселенці, які перебувають на території Хмельницької області, можуть звертатися до Хмельницької обласної громадської організації «Подільська правова ліга» за адресою: пров. Пушкіна, 1 м. Хмельницький, 29000, телефон «гарячої лінії»: (0382) 72-01-95.

Діяльність відбувається в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп».

Джерело: "ВСІМ"