Нове обличчя Городоцького музею

3 Листопада 2014 14:41
nashgorodok.km.ua

nashgorodok.km.ua

Сучасний, модерновий, унікальний. Таким незабаром має стати Городоцький історико-краєзнавчий музей. Його планують капітально відремонтувати та технічно переоснастити.

Приміщення Городоцького музею стало музеєм у 1993 році. З тих пір ззовні ця будівля зовсім не змінилася. І кожен місцевий житель погоджувався, що наш музей має вкрай непривабливий вигляд. Та наближаються певні зміни. Городоцький музей стане не лише приміщенням для демонстрації експонатів, а ще й місцем, де проводитимуться виставки, майстер-класи, творчі зустрічі, конференції тощо. Такий проект вирішив реалізувати наш земляк, відомий в Україні вчений, засновник кампанії «Юрія-Фарм» – Микола Гуменюк. Нещодавно за його власні кошти у центральному сквері міста було встановлено єдиний в Україні пам’ятник видатному вченому-мікробіологу Сергію Виноградському. І тепер він має на меті створити у Городку ще й новий сучасний історико-краєзнавчий музей.

До проекту залучили професіоналів, знавців музейної справи. Серед них – Генеральний директор Агенції культурних стратегій, історик з Києва – Микола Скиба. Саме він працював над створенням оновленого образу музею та презентував цей проект днями в музеї, де зібрались представники влади, громадськості, краєзнавці та творчі люди району.

– Сучасний музей – це не просто місце зберігання старовинних речей, – зауважив Микола Скиба, автор проекту реконструкції та реновації Городоцького музею, – а це ще й інститут безперервної самоосвіти. Це центр, який об’єднує людей різних вікових категорій та професій. Тут людина має працювати над своєю свідомістю. Відтак, музей має бути порталом між минулим, сучасним і майбутнім.

Та музей планують не просто капітально відремонтувати. Його хочуть добудувати та зробити трирівневим. Перший поверх мають оздобити великими вітринами. У холі будуть розташовані габаритні пам’ятки техніки. Завдяки вікнам ці експонати, зокрема трактор «Універсал», зможуть побачити всі перехожі.
Ззовні ж будівля матиме оригінальний і виразний фасад. Його прикрашатиме масштабний логотип у формі спіралі. Форма логотипа асоціюється із морською мушлею. Саме так тому, що раніше наш край був Сарматським морем.

– Це приємна несподіванка і сюрприз для нашого міста, – радіє новому проекту Олександр Кльоц, краєзнавець Поділля. – Нарешті наш історико-краєзнавчий музей може отримати новий вигляд. Вважаю, що на сьогодні це дуже гарний знак, який дає нам надію на мир та перспективу. Крім того, наші діти повинні добре знати минуле, щоб потім не загубитися в майбутньому.

Реалізацію проекту планують розпочати навесні 2015 року. Після ремонту в оновленому музеї історія Городка буде представлена за певними тематичними блоками під загальною назвою: „Городок у хвилях часу: від Сарматського моря до океану можливостей відкритого світу.”