У Хмельницькому різко подорожчала гречка

25 Листопада 2014 12:51
Прилавки хмельницького супермаркету “Фуршет”. Фото - ngp-ua.info

Прилавки хмельницького супермаркету “Фуршет”. Фото – ngp-ua.info

Ціни на гречану крупу у Хмельницькому за останній час різко зросли. Наразі 1 кг темної гречки (смажена) на центральному продовольчому ринку обласного центру коштує 16 грн, а білої – 20 грн. В магазинах можна знайти і нижчі ціни: від 11 до 15 грн. Але дешеву крупу швидко розбирають. В деяких маркетах від неї лишились лише цінники.

Тим часом  Державна інспекція України по контролю за цінами в Хмельницькій області розпочала перевірку щодо об’єктивності різкого подорожчання продукту. До кінця тижня вона повинна з’ясувати, що викликало зліт цін і чи не порушують продавці розмір гранично допустимої націнки.

Про відповідну перевірку “Незалежний громадський портал” повідомив заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Володимир Кальніченко. Він також запевнив, що магазини дотримуються граничного рівня націнки на товари у розмірі 10%, хоч деякі види гречки у них теж коштують, як на ринку.

Продавці на ринку пояснюють подорожчання гречки зростанням закупівельних цін. Вони також розповідають, що обсяги продажів не скоротились, бо покупці вже звикли до постійних подорожчань.

Думки самих покупців розділились. Одні навіть не помітили подорожчання улюбленого продукту. Інші хоч і помітили, всеодно будуть її споживати. І лише один літній чоловік відповів НГП, що завжди купував 2 кг., а тепер лише 1, для запаху.

Однією з причин подорожчання стало те, що цього року українські аграрії посіяли менше гречки, ніж у 2013 роком. Володимир Кальніченко розповів, що на Хмельниччіні скорочення відбулось приблизно на 40%.  Причина – великий врожай того ж таки 2013 року, коли перевиробництво спровокувало зниження цін.