Дітям-сиротам вручили паспорти в міській раді

24 Грудня 2014 19:58

дети-11Дев’ятеро дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким у другому півріччі цього року виповнилося шістнадцять років, урочисто отримали паспорти громадян України та вислухали щирі напутні слова в доросле життя від виконуючого обов’язки міського голови Костянтина Чернилевського.
Насамперед Костянтин Чернилевський привітав юних хмельничан та їх опікунів з Новорічними й Різдвяними святами, побажав усім у Новому 2015 році якнайбільше радісних і щасливих днів, міцного здоров’я, удачі, миру і злагоди. Вітаючи юнаків і дівчат із визначною подією в їхньому житті Костянтин Іванович наголосив, що від сьогодні вони вступають в доросле життя. Керівник міста закликав юних громадян відповідально поставитись до здобуття якісної освіти, щоб успішно реалізувати себе в житті.
“Юним громадянам, які сьогодні отримують паспорти, бажаю, щоб наступний рік був вдалим у навчанні. Попереду у вас широка дорога. Ви наше майбутнє і вам будувати нашу державу. Впевнений, що будете гідними громадянами України й ми вами пишатимемося”, – зазначив Костянтин Чернилевський.
У свою чергу, діти та їх опікуни подякували міській владі за увагу та турботу.
Гарну традицію – вручати головний документ дітям, обділеним батьківською турботою, у стінах міської ради підтримується міською владою впродовж восьми років.
У подарунок від міської влади юнаки і дівчата отримали флешки. Колективне фото нагадуватиме юним хмельничанам про один з найважливіших днів на порозі їх дорослого життя.

Довідково
Щороку зменшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Така позитивна тенденція прослідковується протягом 5 останніх років. Так, зараз на обліку в службі у справах дітей міської ради перебуває 177 дітей вищеназваних категорій, тоді як у минулому році їх було 195. На сьогодні в інтернатах виховуються лише 24 дитини із усієї кількості, які перебувають на обліку.
У місті в сім’ях опікунів та піклувальників виховується 160 дітей. Протягом 2013 року влаштовано під опіку 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в 2014 р. – 13.
Держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти-сироти користуються державними пільгами: безкоштовний проїзд у міському транспорті (на підставі єдиного проїзного квитка), безкоштовне харчування в школах, першочергове забезпечення підручниками, безоплатне утримання в дошкільних навчальних закладів, відвідання культурно-розважальних заходів, забезпечення безоплатними юридичними послугами, щорічне оздоровлення.
Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку.
Відповідно до Комплексної програми “Піклування” в м. Хмельницькому передбачено: надавати грошову допомогу на забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою та піклуванням, шкільною та спортивною формами; надавати грошову допомогу дітям названих категорій на кишенькові витрати.
Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, двічі на рік проходять обов’язкове комплексне медичне обстеження.
Особам зазначених категорій, яким виповнюється 18 років, забезпечується виплата одноразової допомоги в розмірі 1810 грн. Так, у 2014 році 28 осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали ці кошти.
Постійно проводяться заходи для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: до Міжнародного дня захисту дітей, до Новорічних та Різдвяних свят, до Дня Святого Миколая , до Дня знань.