Різдвяні вертепи на Поділлі

27 Грудня 2014 13:30

Традиційна виставка вертепів і витинанок напередодні новорічних та різдвяних свят відкрилась у Хмельницькій обласній бібліотеці для юнацтва. Її влаштували спільно з Хмельницьким державним центром естетичного виховання учнівської молоді. Біля 30 вертепів, створених учнями ПТУ області, створюють неймовірно урочисту атмосферу Різдвяних свят, оновлення світу. Адже здавна вертепи були головною ознакою Різдвяних свят. А традиція їх встановлювати започаткована святим Франциском Ассизьким. Перший вертеп він встановив з благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії у 1223 р. В Україні перші Різдвяні вертепи з`явилися ще у ХVІ столітті.

Вертеп був поширений в Україні в 17-18 ст. і мав численні регіональні варіанти.

Слово «вертеп» означає «печера». Згідно зі Священним Писанням, Син Божий – немовля Ісус – народився у печері, де зупинилося на ночівлю Святе Сімейство – Діва Марія і святий Йосип.

Саме вертепні фігурки є ілюстрацією до духовного змісту текстів і символізують Різдво.

Нині у багатьох європейських країнах над створенням вертепів працюють й окремі ентузіасти, і цілі колективи. Долучилися до відображення цієї теми й учні профтехосвіти області.

На різдвяній виставці «Рай розвився, Син Божий народився» учнів та працівників професійно-технічних навчальних закладів представлено 27 вертепів, 26 витинанок, оригінальні декоративні витинанкові композиції.

Це й вертепи, виготовлені з паперу, кераміки, дерева, текстилю, кори дерева, вовни, соломи, а ще з пінопласту і навіть вишитий вертеп.

Неможливо відвести захоплений погляд від різдвяних композицій: вертеп-скринька (вирізування по дереву – авторська робота Анни Бикової з ДНЗ «Подільський центр професійно-технічної освіти», вертеп-настільна лампа (розпис по склу) колективу Ярмолинецького прпофесійного ліцею, витинанковий об’ємний вертеп та витинанка-вертеп «Різдвяний вертеп запрошує до себе» Славутського професійного ліцею, вишитий вертеп Уляни Дужак з ДНЗ «Лісоводський ПАЛ», вертеп, виготовлений в техніці валяння вовною Хмельницького вищого професійного училища №25, вертеп Балинського вищого професійного училища №36, у виготовленні якого використано й гілочки верби,і різнотрав’я й конопляні нитки…

Цікавими є витинанка-вертеп «Різдвяне диво» Діани Мартинової та Альони Обложок з Понінківського професійного ліцею, вирізаний з дерева та розписаний фарбами вертеп колективу Хмельницького ВПУ №11, Різдвяний вертеп, видовбаний з цільного куска кори дерева колективу Нетішинського професійного ліцею.

З-під рук молодих майстрів вийшли справді унікальні вертепи, а головних дійових осіб автори виготовили із найрізноманітніших матеріалів: глини, паперу, вовни, сіна, тканини, ниток, кукурудзяного листя.

Можна радіти, що давня традиція вертепів не лише відродилася, але й переживає справжній розквіт. Наприкінці Різдвяних буде визначено автора найкращого вертепу.

Виставка подільських вертепів експонуватиметься у відділі мистецтв бібліотеки впродовж новорічних та різдвяних свят.