Олександр Симчишин: Обласний бюджет 2015 року буде прийнятий у січні

30 Грудня 2014 15:31
adm.km.ua

adm.km.ua

Про це перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Симчишин розповів на сьогоднішній прес-конференції.

Сьогодні о 12 годині відбулася нарада з усіма розпорядниками коштів. «У січні ми живемо на 1/12 обсягу обласного бюджету 2014 року, без капітальних видатків, закриваються поточні видатки, видатки на заробітну плату, енергоносії. Проблем з виплатою заробітної плати на інших захищених статей не буде. Все готово для того, аби область спокійно прожила січень. До вечора ми будемо мати реальні цифри, з яких буде виходити обласний бюджет,» – сказав Олександр Сергійович.

Планується, що обласний бюджет на 2015 рік буде прийнятий в січні. Відповідно вже в лютому-березні будемо жити за кошторисом на 2015 рік.

Відповідаючи на питання журналістів він зазначив, що бюджет доведеться збалансовувати непопулярними методами. «2014 році з цим також зіткнулися. Бо бюджет області мав «мінус» у 230 мільйонів гривень. Це означало, що бюджетники у листопаді – грудні могли залишитися без зарплати. У якихось районах, починаючи з вересня, в якихось – у грудні, бо районні бюджети мали різні дефіцити. Аби привести бюджет до нормального стану, багато непопулярних заходів робили у 2014 році,» – сказав посадовець.

Крім того, спілкуючись із журналістами, Олександр Симчишин розказав, що в області вдалося зменшити зарплатні борги. Так заборгованість із заробітної плати станом на 29 грудня складає 10,8 млн. гривень, тоді як у квітні вона була понад 15,6 млн. гривень. У розрізі цього питання він також розповів про роботу над виведенням з тіні заробітної плати. «Точної цифри вирахувати не можна, але, за різними оцінками, бюджет недоотримає 200-400 млн. гривень, бо податок на доходи фізичних осіб – це головне джерело місцевих бюджетів. І навіть не маючи реальної цифри, ми розпочали боротьбу з тінізацією заробітної плати,» – зазначив пан Симчишин.

Крім того, він окреслив вирішення усім відомого у нашій області «рибного питання». «Я скасував 29 розпоряджень голів райдержадміністрацій, які були причиною конфліктних ситуацій. Наразі готується обласна програма розвитку рибної галузі на Хмельниччині. Ми приведемо ситуацію в рибній галузі в правове русло,» – наголосив він.

Незважаючи на кризу, в області посприяли відновленню та відкриттю промислових підприємств. До прикладу, «Нігинський кар’єр» наразі працює в дві зміни, погашає борги по зарплаті, до Пенсійного фонду. Є перспективний план його відродження. У низці районів є новостворенні потужні підприємства, є ті, які відновили роботу після багатьох років застою”.

“У нашу залікову книжку можна занести те, що вдалося втримати соціальний мир у Хмельницькій області. Не секрет, що кожну осінь Хмельниччина потрапляла в ефіри центральних телеканалів зі скандалами по рибі, землі… А 2014 рік завершуємо без скандалів,” – наголосив він.