Багатодітна мати «воює» із чиновником за соціальні виплати для дітей у Хмельницькому

5 Січня 2015 14:14
press-centr.com

press-centr.com

Розпач і біль, а ще — беззахисність перед чиновниками. От і все, що сьогодні відчуває Вікторія Оруська. У свої 33 роки на своїх плечах вона тримає всю родину — четверо неповнолітніх дітей, найменшенькій Божені трохи більше року, а найстаршому Тарасу — дванадцять. А ще – батьки-інваліди. З чоловіком розлучилася. Щоправда, про своїх дітей їхній батько не забуває, підсобляє, чим може. Проте, вочевидь, така допомога «надихнула» начальника управління соціального захисту населення Полонської райдержадміністрації Хмельницької області Юрія Дрегала позбавити сім’ю допомоги соціальної…

— У червні я подала на поновлення всі необхідні документи на соціальні виплати, — розповідає Вікторія. — Спочатку все було нормально. Зробили нарахування. Але згодом подзвонили і сказали, що допомогу можуть скасувати. Аби мати для цього підстави, Дрегало розпорядився збирати на нас різні компромати: ходили по вулиці, просили людей підписатися, що я залишаю дітей без догляду, переслідували дітей і в бабусі, допитували дітей… І на основі цих зібраних «доказів» 2 серпня 2014 року нас таки позбавили соціальної допомоги. А це — дві тисячі двісті гривень на всіх.

Шукаючи правду, Вікторія зверталася і до місцевої влади, і до обласної. В районі назустріч пішов лише голова райради Ярослав Шпег. Він і громадська організація «Майдан» навіть організували круглий стіл, запросили відповідні служби. Проте ті, хто мав би відстоювати права багатодітної матері, захищати дітей — змовчали, стверджують і Ярослав Іванович, і Вікторія Леонідівна.

Відповідь та підтримка надійшла від департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. А саме, вивчивши ситуацію, заступник директора відомства Микола Дідик повідомив у листі, що «припинення виплати соціальної допомоги є безпідставним…» І департамент доручив управлінню соцзахисту в Полонному відновити виплати.

Втім, Юрій Дрегало іншої думки з цього приводу. Вочевидь, зобов’язання безпосереднього керівництва для нього — справа на власний розсуд.

— Я вважаю, що допомогу зняли правильно, — каже чиновник. — Можливо, в області неправильно трактують статтю закону. Ці наші славнозвісні люди хочуть дуже багато мати грошей і не подавати довідки про доходи. Громадянка має право звернутися до суду, якщо вважає наші дії незаконними. Але чомусь не звертається!? А намагаються впливати іншими методами: погрожуючи мені, переслідуючи… Тиснуть на все вище керівництво… В громадські організації ходять…

– Юрій Вікторович мені так і сказав при зустрічі — ви обманюєте державу, — зізналася багатодітна мати.

Вона і досі шукає правду у владних кабінетах. А до суду йти не може — за адвоката, інші послуги теж треба платити. А з чого?