На Хмельниччині збільшилася кількість хворих на туберкульоз

25 Березня 2015 09:00
khmelnytsky.com.ua

khmelnytsky.com.ua

З п’ятого на одинадцяте… На шість позицій донизу за рік скотилася наша область у рейтингу благополуччя щодо захворюваності на туберкульоз. У Всесвітній день боротьби із цією хворобою у Хмельницькому зібрали розширене засідання обласної ради з протидії поширенню сухот та ВІЛ/СНІДу. Медики б’ють на сполох: через нестабільну соціально-економічну ситуацію в країні на туберкульоз значно більше почали хворіти діти.

Знайти, лікувати і вилікувати кожного – під цим гаслом увесь світ відзначає цьогорічний день боротьби з туберкульозом. Одна із найпоширеніших епідемій щодня забирає життя у трьох українців, а вони й досі ставляться до неї легковажно.

Хворобою важких часів і бідних людей туберкульоз називають неспроста. Найбільше від нього потерпають соціально незахищені верстви населення, а таких людей в Україні стає щодня більше.

Та й військові, які нині демобілізуються, можуть привезти цю хворобу з війни додому.

Тож закликають учасників АТО після демобілізації обов’язково обстежитися у медиків. Чи не найгірша ситуація з виявленням хворих у сільській місцевості – далеко не всі селяни хочуть добровільно проходити флюорографію. Таких, кажуть лікарі, треба змушувати.

Лікарі в один голос закликають: якщо вам дороге ваше життя і ваших близьких щороку робіть флюорографію. Коли ж з’являються симптоми туберкульозу: кашель понад два тижні, біль у грудині, задуха, втрата апетиту, слабкість та вища за 37 градусів температура – негайно зверніться у лікарню.