Сімашкевич: добровільне об’єднання тергромад закінчиться силовим методом

29 Травня 2015 14:24

10953865_790235304345997_2370412075198585912_oМіський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич вважає, що добровільне об’єднання територіальних громад закінчиться силовим методом.

Таку думку він висловив у коментарі “Незалежному громадському порталу”.

“Європейська практика доказує, що в кінці кінців, силовим адміністративним Фото з “Фейсбуку” Сімашкевичаметодом приймаються реформи. Цим шляхом пройшли 96 країн Європи. Це ж саме має бути і в нас”, – зазначив мер.

За словами Сімашкевича, добровільне об’єднання гальмується на рівні не стільки сільських голів, скільки самими ж сільськими і селищними депутатами. Це пов’язано з тим, що діючим депутатам буде складніше потрапити до складу новоствореної ради об’єднаної тергромади.

Разом з тим, міський голова наголосив на демократичності закону про об’єднання територіальних громад.

“Протягом двох місяців в Україні та області йде обговорення, як доцільніше реформувати адміністратично-територіальний устрій. Такого ще не було”, – додав Сімашкевич.

Нагадаємо, що на сесії облради 28 травня голова Хмельницької ОДА Михайло Загородний пояснив, у чому має полягати добровільне об’єднання.

“Добровільність об’єднання – це пропозиція руки і серця. Але коли у відповідь дали гарбуза – всьо, вичерпані питання. Якщо місто пропонує селам об’єднатися, а їхні громади не приймуть, значить не приймуть”, – зазначив він.

Як писав НГП, 28 травня депутати схвали проект Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.

Згідно з цим документом, на території Хмельницької області планується утворення 54 спроможних об’єднаних територіальних громад, у тому числі – 13 міських, які об’єднують території міст та прилеглих до міст сільських рад, та 41 селищних та сільських об’єднаних громад.