Асоціація кардіологів України проти необґрунтованої реорганізації Хмельницького кардіодиспансеру

23 Червня 2015 15:34

kardioАсоціація кардіологів України висловлює занепокоєння з приводу необґрунтованої реорганізації Хмельницького обласного кардіологічного диспансеру.

Як відомо, колегія Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА вирішила ініціювати питання щодо створення на базі кардіодиспансера регіонального кардіологічного центру.

Асоціація кардіологів України не заперечує, що кардіохірургія потребує підтримки та подальшого вдосконалення. Однак цей напрямок в структурі загальної кардіологічної допомоги займає близько 10 відсотків. Створені в державі кардіологічні диспансери мають більш широку функцію не лише в діагностичному та лікувальному аспекті, але і в методичному та профілактичному.

Більше того Асоціація прикро констатує, що до обговорення питання з реорганізації кардіодиспансеру не було залучено його головного лікаря, не поставлено до відома головного кардіолога МОЗ України, інститут кардіології, який курує організацією кардіологічної допомоги в державі.

Хмельницький обласний кардіологічний диспансер за 30 років свого існування увійшов до когорти кращих закладів такого типу в Україні. Щороку десятки тисяч пацієнтів області з різною кардіологічною патологією отримують в закладі необхідну допомогу, особливо це стосується мешканців сільської місцевості, які не мають змоги в повному обсязі пройти обстеження та лікування за місцем проживання. Створення нового закладу передбачає ліквідацію існуючого, зміну штатного розкладу, звільнення працівників, а це може призвести до соціальної напруги.

Асоціація кардіологів України зазначає, що в окремих регіонах держави кардіохірургічні відділення успішно функціонують у складі кардіологічних диспансерів.

Сьогодні у кардіодиспансері розгорнуто 3 стаціонарних відділення на 110 ліжок, денний стаціонар на 50 ліжок, амбулаторно-поліклінічне відділення на 300 відвідувань у зміну.

Асоціація кардіологів України вважає, що об’єднання кардіохірургічного відділення Хмельницької обласної лікарні та Хмельницького обласного кардіологічного диспансеру цілком можливе, однак успішним може бути лише за добудови необхідних приміщень, а не за рахунок закриття відділень кардіодиспансеру.