Як відрізнити ручну вишивку від машинної?

30 Липня 2015 08:57

vyshyvanka-ruchnoi-roboty-572x433Чому варто обрати вишиванку ручної роботи?

Так, ручна робота дорожча, ніж машинна вишивка. Бо остання, якою б якісною вона не була, зазвичай виготовляється «на потік». Тому і крій такої вишиванки, і візерунок не гарантує вам ексклюзиву. Натомість, сорочка, пошита і вишита руками, — єдина у своєму роді. А все тому, що кожна вишивальниця володіє власним творчим баченням, щоразу наново підбираючи кольорову гаму, елементи орнаменту чи фасон.

Водночас, майстрині пропонують індивідуальний підхід – ви можете поділитися з ними своїми побажаннями, вибрати стиль чи візерунок, стати співучасником  творчого процесу –  і тоді результат роботи буде дійсно неповторним!

ekskljuzyvna-vyshyvanka-572x409Як відрізнити ручну вишивку від машинної?

Шанувальники автентики чудово розуміють, про що йдеться – адже така сорочка має не тільки ексклюзивний дизайн, а й особливу енергетику. Мабуть ви помітили, що давнє музейне вбрання зовсім не виглядає застарілим, а його кольори і візерунки навіть через сто років наповнені життям. Секрет – у праці і почуттях, вкладених в роботу.

В давнину це були замовляння та молитви, які мали перетворити сорочку на оберіг. У наш час майстрині теж вишивають тільки з добрими думками, в доброму гуморі, співаючи пісень. Тоді і нитка лягає рівно, і робота йде легко. Та навіть у досконалих вишиванках, як і в житті, є ледь помітні нерівності – десь нитка натягнута слабше, десь сильніше. Якраз ця риса і відрізняє ручну роботу від машинної, — в останній все занадто гладко, неприродно.

Ще один спосіб з’ясувати, як і ким вишита сорочка – подивитися на зворотній бік. Якщо ви побачите тонесеньку плівочку під візерунком, значить робота – «набивна», штучна. До того ж, візерунок на звороті у таких виробах мало чим відрізняється від лицевого. А в недорогих зразках машинної вишивки хрестики виглядають «рідкими», орнамент не має щільності.

Часто масові виробники застосовують і синтетичні тканини, тоді як для справжніх вишиванок важливими є саме натуральні матеріали.

suchasni-vyshyti-sorochky-572x450Важливо і те, що машинна вишивка майже ніколи не виглядає так стильно і сучасно, як ручна. І в цьому нема жодного парадоксу – адже сорочки стандартного, народного крою не мають чіткої стилістичної спрямованості. І саме тому підходять практично до всього.

Джинси, спідниця-олівець, строкате максі, класичні капрі, легінси  виглядають з традиційною вишиванкою просто розкішно. Недарма журнал Vouge назвав українську сорочку трендом 2015 року! І ви, мабуть, здогадуєтесь, що йдеться далеко не про фабричні вироби…

vyshyti-sorochky-ruchnoi-roboty-572x723Де придбати вишиванку ручної роботи?

У будь-якому випадку вибір залишається за покупцем. Та якщо ви хочете придбати вишиванку з родзинкою, живу, на роки – це має бути ручна робота.