Ховати пиво у паперовий пакет марно

18 Вересня 2015 12:56
майданчик дит

rivnepost.rv.ua

У нас заборонено розпивати пиво (та інші алкогольні напої) практично скрізь, крім як у себе вдома і в кафе. В американських фільмах люди справляються з аналогічною забороною за допомогою того, що кладуть пляшку в пакет і далі п’ють вже із «замаскованої» посудини. Чи може допомогти ця хитрість з нашими законами?

Кирило Бобровня, провідний юрист «УкрЮрЦентру»:

— Стаття 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення свідчить, що розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту та в інших заборонених законом місцях, крім підприємств торгівлі і громадського харчування, в яких продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на розлив дозволений відповідним органом місцевого самоврядування, або поява в громадських місцях у п’яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, — тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що стосується розпивання спиртних напоїв з пакета, то відповідь однозначна: пити пиво на вулицях заборонено. Про те, що пити пиво в пакетиках можна, придумали продавці пива, але це нічим не обгрунтовано. Посилаються при цьому на те, що міліція/поліція не може встановити, що в пакеті, а тому не притягне до відповідальності. Але існує така процесуальна дія, як огляд особистих речей. Висновок: непрозорий пакет не гарантія і не перешкода для міліції (поліції). Міліціонерам необхідно довести, що ви вживали саме пиво, тому, за логікою — вони повинні направити напій на експертизу для встановлення, а разом з напоєм — і вас. Ну а після експертизи вас доставлять в райвідділ для складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Підбиваючи підсумок: щоб не мати проблем — не пийте пиво в громадських місцях, окрім закладів, спеціально для цього призначених. Якщо міліція спіймала вас з пивом — краще заплатити штраф і уникнути подальших «з’ясувань обставин» вже у відділенні міліції».

Нагадаємо, з 1 липня в Україні змінилося законодавство — тепер пиво вважається таким же спиртним напоєм, як вино, горілка і коньяк.