На Хмельниччину завезли вакцину проти поліомієліту

8 Жовтня 2015 14:55
 На Хмельниччину завезли вакцин

Хмельницька область отримала вакцини від поліомієліту, якої вистачить на щеплення дітей до кінця року. Батьків просять віднестися до вакцинації відповідально.

В зв’язку з двома випадками поліомієліту на Закарпатті по всій території України розпочинають масову вакцинацію дітей. Міністерство охорони здоров’я уже отримало гуманітарну допомогу від дитячого фонду ЮНІСЕФ та керівництва Канади. Перша партія оральної вакцини французького виробництва від поліомієліту уже доставлена у нашу область. У департаменті охорони здоров’я Хмельницької ОДА запевняють, що вакцину отримали в повному обсязі. Департамент чекає на розпорядчі документи Мінохорони здоров’я і вакцину розподілятимуть відповідно до заявок лікувальних закладів

– Рівень охоплення українських дітей щепленнями проти поліомієліту є критично низьким, що становить серйозну небезпеку, – каже директор департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Яків Цуглевич. – А ліків від захворювання немає. І лише дві каплі можуть врятувати життя. Потрібно, щоб батьки це розуміли. Провести імунізацію ми готові вже сьогодні, але поки що чекаємо  на дозвільні документи.

Поліомієліт зазвичай вражає дітей віком до 5 років. Однак він може паралізувати чи навіть забрати життя дитини будь-якого віку, якщо вона не пройшла повний курс вакцинації, кажуть лікарі. Тому 86 тисяч маленьких жителів Хмельниччини віком до 6 років повинні бути вакциновані протягом двох раундів імунізації, запланованої у відповідь на спалах захворювання. Далі необхідно провести один раунд імунізації серед дітей до 10 років, яких налічується в області близько 54 тисяч.

Відповідальні за проведення вакцинації  лікарі області пройшли тренінг в Києві. І зараз вони навчатимуть лікарів в районах. Це потрібно для того, аби медики знали можливі ускладнення, протипокази та саму процедуру вакцинації.

– Вакцина престижної європейської фірми не повинна давати ніяких ускладнень. У цьому я впевнений.  Прошу віднестися батьків до вакцинації відповідально, – наголошує Цеглевич. – Сама вакцина не є дорогою. Питання в тому, що в Україні немає виробника і її не можуть виготовлювати у маленькій кількості. Ми змогли б закупити її за кошти обласного бюджету, але випускають вакцину лише мільйонними дозами.

В аптеках купити таку вакцину неможливо, вона відноситься до державних закупівель, і потрібно дотримуватись усіх умов зберігання та доставки. Тому батькам потрібно буде прийти з дитиною в місцеву поліклініку. За словами, Якова Цеглевича, вакцина має невеликий термін придатності – до лютого 2016 року. Але отриманих доз вистачить на всіх дітей відповідного віку, які проживають у нашій області. У департаменті обіцяють, що вже найближчим часом у медзакладах області з’являться інформаційні стенди з  роз’ясненнями  про вакцинацію.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ:

Що таке поліомієліт?

Поліомієліт – це високозаразне і часом смертельне захворювання, спричинене вірусом, що вражає нервову систему.

– Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, якими забруднено їжу та воду.

– Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації. Поліовакцина, застосована кілька разів, може захистити дитину на все життя.

– Як мінімум 95% дітей мають бути вакциновані , щоб забезпечити колективний імунітет.

Що трапляється при спалаху поліомієліту?

Кожен 200-тий інфікований поліовірусом залишається паралізованим на все життя. Інші хворіють безсимптомно, однак можуть передавати захворювання далі.

– Серед тих, кого було паралізовано, 5%-10% помирають внаслідок ураження вірусом м’язів, що забезпечують дихання.

– В 2010 р., під час останнього спалаху поліомієліту в Європі, в Таджикістані вірус забрав життя 29 дітей та паралізував понад 480 осіб. Хвороба поширилася в Казахстан, Російську Федерацію та Туркменістан, де було зафіксовано 18 випадків захворювання та один летальний випадок.

За матеріалами МОЗ
Джерело: Сайт: vsim.ua