ХНУ увійшов в десятку кращих університетів України з наукової роботи

20 Січня 2016 17:00
khnu.km.ua

khnu.km.ua

Влітку минулого року наказом № 630 Міністерством освіти і науки України було оголошено  щорічний конкурсний відбір наукових проектів фундаментальних досліджень, прикладних досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок за участю вищих навчальних закладів та наукових установ, що належать до сфери управління Міністерства, виконання яких розпочнеться цього року за рахунок коштів державного бюджету.

Сьогодні для вищих навчальних закладів України успішне проходження такого конкурсу є найбільш реальним джерелом отримання фінансування на проведення наукових досліджень, отримання наукових знань, створення нових технологій, та їх реалізація в науково-технічних розробках, впровадження наукових результатів у виробництво та навчальний процес.

Конкурсна боротьба між ВНЗ в таких проектах досить жорстка, особливо це відчувалось 2015 року на тлі зменшення загального фінансування в Україні на освіту та науку.

Для відбору проектів МОН України переформатувало наукові експертні ради, запросивши  до роботи науковців знаних не тільки в Україні, а і за кордоном.

Саме такі заходи і забезпечили максимальну об’єктивність оцінки наукових проектів.

І ось наказом № 4 МОН України від 11 січня 2016 року було оголошено перелік проектів фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок вищих навчальних закладів та наукових установ, з експертними балами, отриманими у ході конкурсного відбору.

Згідно отриманих балів 855 проектів, що були надіслані ВНЗ на конкурс, були розбиті на три рівня – низький, середній, високий.

Високий  рівень отримало лише 143 проекти, тобто 16,7% від загальної кількості.

Хмельницький національний університет подав на конкурс 7 робіт, з  яких – три роботи отримали високий рівень, а чотири середній. 42,9% робіт отримали високий рівень!

За кількістю робіт, що отримали високий рівень Хмельницький національний університет увійшов  в десятку кращих Університетів України, попереду тільки:

  • Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна;
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка;
  • Львівський національний університет імені Івана Франка;
  • Національний університет «Львівська політехніка»;
  • Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича;
  • Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»;
  • Сумський державний університет;
  • Київський національний університет будівництва і архітектури.

Тематика тем-переможців Хмельницького національного університету досить широка і засвідчує його високий науковий статус.

Високий рівень отримали:

  1. Науково-технічна розробка «Розробка технології створення адаптивних багатофункціональних швейних виробів з розширеними можливостями застосування», керівник проф. Потапчук Є.М.;
  2. Фундаментальні дослідження «Теоретико-експериментальні методи та комп`ютерні моделі забезпечення живучості циліндричних трибосистем ковзання при нормальному і швидкісному терті» керівник проф. Диха О.В.
  3. Фундаментальні дослідження «Розробка теорії та практики автоматичного зрівноваження обертових тіл рідинними і сипкими матеріалами без підведення енергії та керування рухом» керівник проф. Ройзман В.П.

Успіх науковців Хмельницького національного університету є результатом сучасних та системних принципів організації наукової діяльності в Університеті, що впровадження в останні роки на всіх структурних рівнях.

Параска Г.Б., проректор ХНУ