Департамент охорони здоров’я: скорочення ліжкомісць – це не реформа, а приведення у відповідність до наявних ресурсів

22 Квітня 2016 16:37

_Na_pidpriyemstvah_Hmelnichchini_cogo_roku_travmuvavsya_41_pracivnik_chetvero_zaginuli_1_2015_07_09_10_14_15Якщо раніше норматив ліжкового фонду на 10 тисяч населення становив 80 ліжок, то тепер цей показник планують скоротити до 60. Відповідний наказ КМУ було видано 25 листопада 2015 року. Однак заступник директора департаменту охорони здоров’я Тетяна Косовська зазначає, що згідно з планом розробленим департаменті, у Хмельницькій області ця цифра буде на рівні 71,8.

Цього року медична субвенція на потреби закладів охорони здоров’я менша ніж у попередні роки на 2,5 мільярди гривень. Враховуючи ріст тарифів на комунальні послуги та лікарські засоби цих коштів не вистачило б на утримання лікарень у тому стані, в якому вони перебували до сьогодні.

Тетяна Косовська зазначила, що скорочуватимуть ті ліжка, які не мають навантаження. Є певні критерії ефективності використання ліжкового фонду, тож при скороченні будуть слідувати ним.

Практика свідчить про те, що якщо для області норматив – 60, то для територій районів – цей умовний норматив 40 ліжок на 10 тисяч населення.

“Особливо напружена ситуація зараз у відділеннях, які розташовані за межами центральних районних лікарень – у селах. Це та сама Чорно-острівська лікарня, Грицівська районна лікарня, лікарня у Берездові Славутського району, у Меджибожі. Ці ліжка несуть не стільки медичну функцію, скільки медико-соціальну. Ними користуються старші люди, які потребують не цілодобового лікування, а скоріше підліковування. А стаціонарне лікування – це дуже дороговартісна частина медицини”, – зазначила Косовська.

За її словами, при зменшенні ліжкового фонду будуть скорочені витрати на комунальні платежі, утримання штату персоналу, який працює цілодобово, харчування  та інші фактори, які безпосередньо не впливають на стан здоров’я людини під час лікування.

При виконанні постанови МОЗ у Хмельницькому обласному департаменті охорони здоров’я планують зберегти центральні районні лікарні. При цьому доведеться закрити сільські.

На базі маленьких лікарень, де скорочуватимуть ліжка, будуть збережені амбулаторії загальної практики сімейної медицини і денний стаціонар. Тобто людина яка потребує лікування може отримувати необхідні процедури – ін’єкції, крапельниці, фізіо-терапевтичні процедури, але без ночівлі в стінах відділення.

З врахуванням пропозицій керівників закладів охорони здоров’я області склали покроковий план оптимізації та скорочення ліжкового фонду. Будуть збережені профільні ліжка (терапевтичні, хірургічні, педіатричні), однак зменшать їх кількість. Тетяна Косовська зазначає, що окрім скорочення витрат це покращить і умови перебування, оскільки в палатах буде більше вільного місця.

Також вона визнає, що при скороченні буде стояти мова і про вивільнення медичного персоналу. Однак це можна буде зробити за рахунок персоналу пенсійного віку. Таких в області нараховується до 30%. Окрім того Косовська каже, що є і певне недоукомплектування певних посад. За її словами, звільнення буде вирішуватись з кожною людиною персонально.

“Основна напруга – це середній і інший персонал: санітарки, кухарі. Люди, які не мають можливості заробити іншим чином, аніж працювати в лікарні. Але нас загнали в п’ятий кут: ми не маємо обладнання, не маємо ліків. І бути соціальним донором ми не спроможні. Звичайно, економія буде і за рахунок заробітної плати, однак в першу чергу ми сподіваємось на менші витрати на утримання закладу. Акценту на звільненні людей немає”, – наголошує заступник директора департаменту охорони здоров’я Тетяна Косовська.

Згідно з планом розробленим у департаменті охорони здоров’я, на кінець 2016 року на 10 тисяч населення в області має залишитись 71,8 ліжкових місць. Зараз ця цифра складає 80,7. Загальна кількість ліжкомісць скоротиться з 10425 до 9275.