Ангіна влітку – коли її ніхто не чекає

18 Серпня 2016 13:35
Скільки разів ми вже це чули: горло не любить різкого перепаду температур. Але в спеку так хочеться охолодитися! Розігрівшись на сонці, пірнути в прохолодну воду або опинитися в кімнаті, охолодженій кондиціонером. А як приємно залпом випити келих крижаної мінералки або охолодженого пива, з’їсти морозиво…

Багато хто помилково вважає, що влітку можна забути за простудні  захворювання. Але це не так – влітку на ангіну хворіють не менше…То звідки ж береться ангіна у спеку? Причиною, є бактерії: стрептококи, рідше стафілококи і пневмококи. Але в ролі провокаторів ангіни можуть виступити і хламідії, і мікоплазма, і навіть аденовіруси, які залишаються в організмі після ГРВІ та багато інших. Вони готові  атакувати наш організм в будь-яку пору року, при наявності сприятливих для їх росту і розмноження факторів.

Ангіна найчастіше починається гостро, в більшості випадків з різкого підйому температури і загального нездужання. Причиною ангіни може бути переохолодження або контакт з носієм інфекції.

– Симптоматика літньої ангіни, нічим не відрізняється від ангіни, яку можна підхопити в холодну пору року,- розповіла журналісту «Марічка NEWS» лікар-інфекціоніст Хмельницької інфекційної лікарні  Валентина Кузьміна. – Характерна різка біль в горлі, що підсилюється при розмові і ковтанні. Запалення мигдалин супроводжується головними болями, млявістю, ломотою у суглобах, розладом сну, загальним погіршенням самопочуття і підвищенням температури тіла до 40 градусів Цельсія.

Існують різні види ангіни: катаральна, фолікулярна, лакунарна.

Катаральна ангіна

Найпростіший варіант захворювання. Для нього характерний різкий старт – з невеликого підвищення температури, болі в горлі, слабкості і ломоти в тілі. Спостерігаються проблеми з ковтанням і розмовою. Однак при адекватному лікуванні недуг проходить через 5-7 днів.

Фолікулярна ангіна

Починається теж різко, але з високої температури. Біль в горлі супроводжується болями в м’язах і суглобах. Може спостерігатися підвищене слиновиділення і збільшення лімфатичних вузлів. При огляді на мигдалинах виявляються білі цяточки нагноєння – фолікули. Через 5-7 днів вони розкриваються, оголюючи виразки.

Лакунарна ангіна

Тяжке захворювання. Протікає на фоні високої температури, болю в горлі, суглобах і м’язах. Відзначається збільшення лімфатичних вузлів, мигдалини покриваються гнійним нальотом.

-Ангіна вкрай небезпечна своїми ускладненнями, – продовжила лікар.- Бета-гемолітичний стрептокок, винуватець запалення, може викликати ураження серця (ревматизм, міокардит), нирок (гломерулонефрит) і центральної нервової системи (енцефаліт і менінгіт). Можливий розвиток хронічного тонзиліту з періодичними загостреннями. Тому не варто займатися самолікуванням і переносити ангіну на ногах.

Лікування  ангіни

Одне з найважливіших умов лікування ангіни у дітей і дорослих – постільний режим. У кімнаті хворого слід щодня проводити прибирання і постійно провітрювати приміщення, якщо дозволяє погода – постійно тримати вікно відкритим.

Друга складова – антибіотики. Перевага віддається препаратам пеніцилінового ряду.

І, нарешті, третя складова терапії  ангіни – полоскання. Полоскати горло при ангіні рекомендується щогодини свіжим теплим розчином, це може бути відвар трав – ромашки, евкаліпта, шавлії, розчин фурациліну (2 таблетки на склянку теплої води), антисептиками, а також протизапальними сиропами і лосьйонами. Тривалість процедури 5-7 хвилин. це важлива складова лікування: доведено, що при полосканні гине до 70% хвороботворних бактерій.

З давніх-давен відомо ще один дієвий засіб для лікування ангіни. Для його приготування в склянку теплої води додають по 1 чайній ложці солі і питної соди плюс 5 крапель йоду. Виходить ефективний протизапальний розчин для полоскання.