Вегето-судинна дистонія підлітків провокує гіпертонію в майбутньому

22 Вересня 2016 15:37
Наша нервова система – це складний механізм, який регулює злагоджену роботу всього організму в цілому. Вегетативна нервова система (BHC) – це відділ, який відповідає за роботу ендокринної системи і внутрішніх органів, за підтримання сталості внутрішнього середовища, а також за процеси метаболізму, що відбуваються в нашому організмі, та за адаптацію до зміни кліматичних умов.

Якщо в роботі BHC відбувається збій, то природним чином порушується і робота тих органів, які є в її підпорядкуванні. А оскільки зона відповідальності в цього відділу нервової системи дуже велика, то і порушення можуть бути самими різними.

За тими порушеннями, які відбуваються в серцево-судинній системі при захворюванні ВСД, виділяють такі її типи:

  • Гіпертонічний – характерне сильне серцебиття, підвищення тиску.
  • Гіпотонічний – тиск істотно нижчий за норму.
  • Кардіальний тип – спостерігаються розлади в серцебитті, стрибки, зміни ритму.

Змішаний тип – всі перераховані вище види розладів.

– Всупереч поширеній думці, вегето-судинна дистонія – це не захворювання, а синдром, – розповіла журналісту «Марічка NEWS» лікар-кардіолог дитячої Хмельницької обласної лікарні Альона Шкринда. – Організм  підлітка не встигає справлятися з гормональними перебудовами. І без того нестабільне і насичене емоційне життя в цьому віці накладається на великі навантаження, коли дитина хоче встигнути скрізь і відразу – школа, друзі, домашні завдання, заняття в гуртках і секціях. Вегетативна система працює на верхніх межах своїх можливостей, і саме цього моменту може мати місце явище «дистонії», тобто порушення рівноваги між відділами ВНС.

Як проявляється ВСД у підлітків

У підлітковому віці майже в усіх дітей спостерігається розлад вегетативної і соматичної функцій, що проявляється в комплексі відхилень, характерних для періоду формування характеру і стабілізації нервової системи. Весь комплекс цих відхилень називають вегетативною дисфункцією.

– Прояви можуть бути найрізноманітніші, в основному це швидка стомлюваність, дратівливість, слабкість, порушення сну, підвищена збудливість, агресивність або навпаки – апатія до всього, – продовжила лікарка. – У підлітка часто болить голова, холонуть кінцівки, навіть при мінімальних фізичних навантаженнях у нього починається задишка й утруднюється дихання.

Трапляється, дитину різко кидає то в жар, то в холод, часто спостерігається підвищене серцебиття, напад болю в серці; темніє в очах (особливо якщо різко вставати або сідати). Іноді справа доходить навіть до того, що дитина втрачає свідомість.

Але якщо на звичайні для підлітка відхилення вегетативних функцій накладаються й інші чинники, як то захворювання серця й судин, з’являється привід діагностувати і починати лікувати ВСД залежно від типу захворювання.

З віком ознаки дистонії зазвичай минають, залишаючись тільки у 15 % людей, які хворіли в дитинстві. При цьому в майбутньому вона може провокувати розвиток артеріальної гіпертензії, яка на цьому підґрунті розвивається вже до 30–35 років.

Тому ВСД, як і будь-яке інше захворювання, важливо і потрібно лікувати.

– У деяких випадках застосовуються різні заспокійливі препарати і ліки, які сприяють відновленню нормального кровопостачання головного мозку, різні вітамінні комплекси, – пояснила Альона Вікторівна. – Але, в основному, лікування цієї патології в підлітків перебігає симптоматично, в амбулаторній формі – однак можливе призначення процедур, які можна проходити тільки при лікарні або поліклініці. Такими процедурами є зазвичай електрофорез та інші фізпроцедури. Рекомендується пройти курс загального лікувального масажу і масажу комірцевої зони.

Як вилікувати синдром своїми силами:

  • Слід дотримуватись режиму дня і особливо слідкувати за дотриманням нормальної тривалості сну (не менше 8 годин).
  • Гуляти на свіжому повітрі.
  • Зменшити шкільне навантаження або змінити обсяги навантаження від факультативів.
  • Обмежити перегляд телевізору, ігри за комп’ютером та користування іншими атрибутами малорухливого способу життя.
  • Займатись спортом.
  • Дотримуватись дієти (обмежити споживання смаженої, жирної, солоної та солодкої їжі, додати вітаміни).
  • Рекомендують також застосовувати лікування народними засобами, зокрема, ефективною і корисною буває фітотерапія. Можна пити заспокійливі чаї з м’яти, меліси та ромашки, а також тонізуючі засоби.
  • Для успішного подолання хвороби роль батьків у цій ситуації зводиться до створення дитині сприятливих психологічних умов удома при неухильному дотриманні всіх рекомендацій лікаря.
Джерело: www.marichkanews.com