Стародавній Батумі вражає змінами

28 Вересня 2016 13:23
У нашій уяві Батумі частіше за все залишається патріархальним містом сонячної дружньої Грузії. Але так вважати можна лише за умови, якщо не був на цій гостинній землі років п’ять.

Радикальні зміни, які відбулись у країні ще за часів Саакашвілі, перетворили Батумі на візитну картку країни. В місті зросли дубайського розмаху хмарочоси: піднімаючись на рівень 30-го поверху колеса огляду, розглядаєш будівлю університету, неймовірні інопланетного вигляду вежі… Одна з таких – у формі молекули ДНК, оповита літерами грузинського алфавіту. Це так звана «Вежа грузинської абетки», збудована в 2011 році. Над проектом працював іспанський архітектор Альберто Домінго Кабо. Вежею можна пересуватися тільки за допомогою скляних ліфтів.

231530313

Перші спогади про поселення Батус, що в перекладі означає «камінь», зустрічаються ще в Аристотеля в IV столітті до нашої ери. До сьогодні Батумі зберіг історію тисячоліть, яка тісно переплелась з сучасним життям: флорентійські золоті фонтани та копії венеціанських палаццо з римським Колізеєм у мініатюрі розташовані поруч з п’ятиповерхівками. Але в Батумі вони не сірі, як зазвичай у пострадянських країнах, а різнобарвні й яскраві. Що й говорити, люблять батумці своє місто! А щоб не втрачати національного колориту, на набережній встановили мініатюрну башточку – копію тієї, що стояла тут на початку XX століття. Всередині неї фонтан зі справжньою чачою. Щоправда, вмикають його тільки раз на тиждень на 15 хвилин.

14291791_1763475677235675_6429121807470627410_n

У старому місті ще залишились традиційні аджарські будинки з великими верандами, оповитими виноградною лозою, площа Європи, в центрі якої височить статуя Медеї з золотим руном, яку грузини незлобиво називають зрадницею за те, що колхідська царівна віддала Ясонові золоте руно. На околицях розташована фортеця Гоніо та Петра в Цихисдзірі, Кинтришський заповідник і національний парк Мтирала, церква на горі Самеба. І, звичайно, дорогою в Тбілісі – Боржомі: курорт з мінеральними водами та п’ятизірковими готелями. Недарма на конкурсі «Creativity Awards» – щорічному змаганні, що організовується Міжнародною асоціацією уповноважених з питань кіно (AFCI) за визнання найбільш сприятливою країною світу для проведення кінематографічних зйомок – перше місце в 2016 році дісталось Грузії.

Грузія займає шосте місце в світовому рейтингу найбезпечніших країн, випереджаючи Естонію та Великобританію. «Як посткомуністична країна змогла зрівнятися з розвиненим світом?» – коментує рейтинг Радіо «Свобода», чия рейтингова база даних містить актуальну інформацію про вартість життя, ціни на нерухомість, про охорону здоров’я і злочинності, про транспорт і викиди в атмосферу. Що ж стосується курортного статусу, то згідно з даними одного з найавторитетніших друкованих видань світу «Forbes», рейтинги називають Батумі в п’ятірці найпопулярніших місць світу для відпочинку в оксамитовий сезон.

батумі 1

До речі, на міжнародній арені Грузія стрімко виходить на передові позиції. Так, на початку вересня між Грузією і Китайською Народною Республікою підписано безпрецедентну угоду про вільну торгівлю. Це означає, що всі продукти потраплятимуть на мільярдний китайський ринок з нульовим тарифом. «Ми завершили переговори про вільну торгівлю за сім місяців і добилися дуже важливих результатів. В першу чергу, хочу відзначити, що понад 95 % нашої продукції та послуг потраплять на китайський ринок без будь-якого додаткового податку – ті основні продукти, які нас цікавлять. Це наші вина, мінеральні води, агропродукти, які є в Грузії», – зазначив перший віце-прем’єр Грузії Дмитро Кумсишвилі.

І це не межа стрімкого розвитку економічної стратегії: Грузія планує оформити договір про вільну торгівлю з Гонконгом. Наразі відбувається перший раунд переговорів – у Гонконзі.

батуми 14

У Грузії створені найбільш сприятливі умови для інвестицій і розвитку бізнесу. Приклади цьому вже є. Не так давно наші земляки, хмельничани Дмитро Паращишен і Віталій Кримський, розпочали підприємницьку діяльність саме в райському куточку – субтропиках Аджарії, епіцентрі літа Джорджії – Батумі. Їхня будівнича компанія стрімко набирає обертів. Житлові об’єкти, які будуються майже в 150 метрах від морського узбережжя, відповідають міжнародним принципам комфортності й енергозаощадження. Сучасне планування квартир, проживання в місті, що вважається одним з таких курортів світу, які розвиваються найбільш стрімко, – навіть якщо нерухомість розглядати як можливість доречного вкладення грошей, то переваги власності на апартаменти в Батумі очевидні. Це отримання стабільних прибутків від оренди в будь-який сезон, можливість віддаленого управління власною нерухомістю з будь-якої точки світу, налагоджена інфраструктура та сервіс, швидкий термін окупності вкладених коштів. Саме зараз триває будівництво 20-поверхового будинку, який планується здати в експлуатацію вже наступного року.

14224677_1763475647235678_7411944350538056443_n

У вересні Батумі та Хмельницький, крім дружніх стосунків, зв’язав ще й міжнародний контракт: виготовленням, постачанням, монтажем та обслуговуванням сучасних комфортабельних ліфтів для батумських новобудов займеться хмельницьке ПП «Ліфт Експрес» на чолі з директором Дмитром Трепалюком.

Самі батумці вважають, що мине зовсім мало часу – і їхнє місто випередить такий світовий курорт, як Маямі-Біч. Та й коли бачиш пляжі з ідеально чистою галькою, прогулюєшся широкою набережною і згадуєш про те, що саме це узбережжя тягнеться до Туреччини, мимоволі спадає на думку: а чи той берег назвали Лазурним?..

Олена ЧИГАНЕНКО

Джерело: www.marichkanews.com