Які жири є корисними для організму

8 Листопада 2016 11:36
fito.co.ua

fito.co.ua

Ліпіди, або жири, необхідні організму: без них не може нормально відбуватися обмін речовин, а в клітинах і тканинах накопичуються шлаки і токсини, оскільки сповільнюються процеси очищення.

Мода на безжирові дієти призводить часом до виснаження організму, тоді здоров’ю завдається велика шкода. Якщо людина уникає вживання в їжу всіх жирів — в її організмі різко зменшується кількість необхідних гормонів, ферментів, стан здоров’я швидко погіршується, адже більшість цих речовин в організмі не синтезується — вони повинні надходити з їжею. До таких належать незамінні жирні кислоти.

Незамінних жирних кислот насправді лише дві — ліноленова і лінолева. У людському організмі можуть синтезуватися майже всі види потрібних насичених і мононенасичених жирних кислот, синтез здійснюється з вуглеводів, спирту і навіть білків. Але людський організм не може самостійно утворювати Омега-3 і Омега-6 жирні кислоти, хоча вони необхідні для важливих метаболічних процесів.

Серед ненасичених жирів є дуже небезпечні — їх називають трансжирами, або гідрогенізованими жирами (це той же маргарин). Вони надзвичайно шкідливі для організму, адже мають спотворену молекулярну структуру, нехарактерну для природних сполук. Входячи в клітини організму, трансжири порушують клітинний метаболізм. Такі жири масово застосовують при виробництві солодощів. Трансижири дуже токсичні: накопичуються в організмі, провокуючи складні захворювання: атеросклероз, хвороби серця, діабет, можуть спровокувати рак, гормональні порушення, ожиріння.

Решта ненасичених жирних кислот (крім трансжирів) є найбільш корисним видом жирів — вони допомагають виводити шкідливі жири з організму, сприяють схудненню, зменшують ризик серцево-судинних захворювань.

Такі кислоти містяться переважно в море­продуктах і рослинних оліях. Діляться на мононенасичені та поліненасичені. Мононенасичені жирні кислоти виробляються організмом людини.

Вони беруть участь у контролі складу крові — скажімо, олеїнова кислота, якою багата оливкова олія, знижує рівень холестерину в крові.

Поліненасичені кислоти (Омега-6) — дуже важливі для метаболізму організму. Вони містяться у рослинних оліях — соняшниковій, соєвій, лляній. У поєднанні з жиром Омега-3 вони сприяють поліпшенню здоров’я організму в цілому.

Поліненасичені жирні кислоти (Омега-3) — найкорисніший вид жирів. Вони містяться у риб’ячому жирі, рослинних оліях, однак рослинні жирні кислоти не здатні замінити кислоти морського походження. Аби організм мав удосталь Омега-з, вистачить 2-3 рази на тиждень додавати в раціон страви з жирної риби або концентрати жирних кислот у капсулах.

Лікарі кажуть, що споживання Омега-3 жирних кислот серед населення дуже низьке. Добова доза має становити 2 г. Для того щоб подолати депресію, потрібно збільшити дозу до 3 г. Отже, у раціоні має бути 2-3 порції жирної риби на тиждень.

На жаль, якість риби сьогодні не завжди відповідає нашим очікуванням. А ціна на неї — й поготів… Тому проблему дефіциту Омега-3 допоможе вирішити риб’ячий жир у капсулах — його особливо рекомендують дітям.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Продукти, що містять небезпечні трансжири:

— Маргарин і «легке» масло.
— Практично всі види промислових майонезів і майонезоподібних соусів.
— Фаст-фуд, особливо — промислова картопля-фрі (тут відсоток поганих жирів зашкалює).
— М’ясні на інші напівфабрикати.
— Так звані сири без холестерину, в яких замість жиру — рослинний гідрогенізований жир, рослинні вершки.
— Сухі концентрати супів, соусів, десерти, креми.
— Чипси, вафлі, крекери, печиво, торти, цукерки, шоколадки. У кондитерських виробах вміст трансжирів становить майже половину від загальної кількості жиру.
— Магазинна випічка, здоба.
— Морозиво.

Джерела кислоти Омега-3:

— Жирні сорти риби: оселедець, тунець, форель, лосось, макрель, сардини, скумбрія, палтус.
— Риб’ячий жир.
— Червона, чорна ікра.
— Морепродукти: молюски, креветки.
— Лляна, соєва, кунжутна нерафіновані олії.
— Пророщена пшениця.
— Лляне насіння.
— Волоські, мигдальні горіхи.
— Квасоля, броколі, цвітна капуста, шпинат, диня.

Джерела кислоти Омега-6:

— Соєва, гарбузова, соняшникова, кукурудзяна олії.
— Сире насіння соняшника.
— Кунжут, мак.
— Гарбузове насіння.
— Пророщена пшениця.
— Сало, яйця, вершкове масло.
— Фісташки, кедрові горішки.