Гострий риніт у дитини, або Чому дитина чхає?

10 Листопада 2016 12:36
На жаль, багато хто з батьків не дуже серйозно ставляться до дитячого риніту, помилково вважаючи, що цю хворобу не обов’язково лікувати. Вони праві, якщо нежить короткочасний, протікає без ускладнень, а дитина вже достатньо доросла. Проте, якщо спостерігається тривалий нежить, більше 7 днів – це серйозний привід для того, щоб звернутися до лікаря.

Не встиг малюк і тиждень відвідати дитячий садок, а його вже долає нежить. Нещодавно пролікувалися, а з носа знову потекло. А з «хлюпаючим» носом не варто ходити в дитячий садок або школу. Як же позбутися від нежиті і чому він так часто з’являється?

Гострий риніт – гостре запалення слизової оболонки порожнини носа. Причиною гострого неспецифічного риніту (який не зумовлений дією таких збудників, як дифтерія, кір і т.п.) є загальне або місцеве переохолодження, що порушує нормальну роботу імунітета.

-Відомо, що гострий риніт та інші респіраторні інфекції нерідко виникають після переохолодження стоп, що мають величезну кількість чутливих нервових закінчень та рефлекторно погіршують місцевій імунітет верхніх дихальних шляхів (в тому числі і слизової носа), – розповів журналісту «МарічкаNEWS» лікар-отоларинголог медичного кабінету «МЕДІЛОР» Микола Лейміч. – Всім знайома ситуація, коли промоклі в холодну погоду ноги можуть призвести до появи нежитю як самостійного захворювання, або як одного із симптомів ГРВІ. Ослаблення захисних сил організму в такі моменти створює сприятливі умови для активізації власної мікрофлори порожнини носа, серед яких найбільш частими збудниками є вірусна інфекція, яка знаходиться в «сплячому» стані, стрептококи та інші мікроорганізми, які при несприятливих умовах приєднуються на п’ятий-сьомий день захворювання.

З дитинства нам відомі основні прояви гострого (банального) риніту: затруднене носове дихання (закладеність носа), слизові, а згодом слизово-гнійні виділення,знижується нюх і смакові відчуття. Особливо страждають немовлята, які знаходяться на грудному вигодовуванні, адже у них до першого року життя відмічається фізіологічна особливість-звуження носових проходів. Дихання носом у них може повністю припинятися. Такі дітки не мають змоги нормально їсти і відмовляються від грудей, у них порушуєтьсясон, загальне самопочуття, вони стають неспокійними.

Як лікувати нежить?

При перших ознаках риніту у дітей грудного віку потрібно негайно почати лікування. Курс і тривалість лікування риніту у грудних дітей визначається лікуючим педіатром або лікарем-отоларингологом, з урахуванням особливостей перебігу хвороби. Лікувати дитину грудного віку самостійно неприпустимо!

-Лікування будь-яких ринітів у дітей починається з постановки точного діагнозу і виявлення збудника хвороби, – пояснює лікар. – Залежно від причини та перебігу захворюванняпризначаються як місцева, симптоматична, терапія, так і препарати, що надають системний вплив. Основне завдання при лікуванні вірусного риніту у дітей до року і старше – не допустити проникнення інфекції в слизові клітинки носа, а також активувати місцеві системи захисту організму. Необхіднозастосовувати гарячі ванни для ніг і гірчичники. При цьому дане лікування можна проводити тільки за відсутності підвищеної температури тіла. Лікування антибактеріальними лікарськими засобами призначається тільки при підозрі на розвиток ускладнення.

На другій стадії захворювання усі зусилля зводяться до зменшення набряку слизової оболонки і відновлення нормального носового дихання. Тому лікування риніту на цьому етапі включає санацію порожнини носа і промивання носових ходівсольовими розчинами або відварами лікарських трав в невеликій концентрації та використовування системнихсудинозвужувальних засобів. Перш ніж лікувати дитину, важливо спочатку навчити його правильно сякатися для того, щоб запобігти потраплянню патологічного слизу в додаткові синуси і порожнину середнього вуха. Також необхідно забезпечити рясне пиття для малюка, провітрювати його кімнату і проводити вологе прибирання кілька разів на день.

Профілактика риніту у дітей включає комплекс заходів, що передбачають виключення впливу шкідливих факторів, своєчасне лікування супутніх інфекцій та ЛОР-патологій, проведення загартовуючих процедур та зміцнювальної гімнастики, повноцінне вітамінізоване харчування, підтримання оптимального мікроклімату в приміщенні.

Джерело: www.marichkanews.com