Нервовий тик. Чому смикається око?

18 Листопада 2016 12:32
Сіпання ока є одним з сигналів, що подає вам організм, бажаючи повідомити: так більше жити не можна. Ви виснажені стресами. Виснажені вже до межі. І якщо найближчим часом не подбаєте про себе, незабаром вам знадобиться психотерапевт і гора заспокійливих пігулок.

Нервовий тик очей – це випадковий мимовільний рух кругових м’язів ока та повік, що супроводжується швидким посмикуванням. Напад швидкого руху м’язів починається спонтанно і триває від 1 до 3 секунд. У більшості випадків недуга не супроводжується больовими відчуттями, але приносить психологічний дискомфорт людині.

– Перші прояви такого захворювання можуть виникати як у дитячому віці, так і в дорослому, – розповіла журналісту «Марічка NEWS» лікар-невролог Хмельницької поліклініки № 1 Наталія Гарбарець. – Відбувається це через збій у роботі центральної нервової системи: людина втомилася, перенервувала на роботі, потрапила в стресову ситуацію… Після такого дуже часто починає смикатися око. Також ця проблема може говорити і про те, що в організмі людини присутні якісь інші неврологічні захворювання. Щоб усунути цю тілесну незручність, потрібно спочатку виявити причину її виникнення.

Основні причини, що призводять до появи нервового тику:

  1. Черепно-мозкова травма.
  2. Постійна втома.
  3. Стрес.
  4. Генетична схильність.
  5. Постійне недосипання.
  6. Брак магнію в організмі.

Що робити, якщо сіпається око

У будь-якому випадку людині з такою проблемою необхідно проконсультуватися з лікарем. Можна спробувати і самостійно впоратися з проблемою такими способами: боротьбу з нервовим тиком очей необхідно розпочати з повноцінного відпочинку, прийому заспокійливих засобів і препаратів на основі магнію, кальцію.

– Вживайте більше вітамінів. На добу буде достатньо з’їдати 200–300 грамів овочів і фруктів, – пояснює лікар. – Така доза може повністю заповнити вітамінні запаси організму. Також їжте ті продукти, які містять магній. Це шоколад, банани, боби. А щоб магній повністю засвоївся, потрібно вживати ще й вітаміни групи В. Корисно пити заспокійливі настої з глоду і кореня валеріани. Щоб місцево зняти очний тик, можна прикладати до очей  компреси з чаю, які допоможуть зняти спазм повік.

Сам по собі нервовий тик не є небезпечним. У стані стресу повіка може засмикатися навіть у найврівноваженої особистості. Якщо це відбувається рідко, проходить швидко і в цілому не приносить істотної незручності, то і панікувати немає приводу. Але що робити, якщо око смикається часто, а то й зовсім постійно? Беріть відпустку – вам потрібні спокій і переміна обстановки. Помилковим є твердження про те, що нервові клітини не відновлюються, багаторазово спростоване і вченими, і самим життям: варто лише на кілька днів забрати причину стресу – і ви почуваєтеся зовсім іншою людиною. Кожному з нас періодично потрібно абстрагуватися від звичних повсякденних справ і присвятити трохи часу собі.

Махніть на кілька днів, а то й на тиждень до будинку відпочинку, в похід, на кінну або лижну турбазу. Свіже повітря і підвищені фізичні навантаження, а головне – можливість хоча б ненадовго вирватися з рутини, це найнадійніші ліки від нервових порушень та інших психосоматичних розладів, таких як безсоння і зайва дратівливість.

Якщо ж вибратися за місто у вас немає можливості, влаштуйте собі якісний релакс удома. Скоротіть час спілкування з телевізором і комп’ютером (дайте очному нерву відпочити від звичних навантажень), і виділіть кілька зайвих годин для сну. Денний сон у цьому випадку не менш корисний, ніж нічний – але відпочивати обов’язково потрібно в абсолютному спокої. Це теж непоганий спосіб боротьби зі стресом. Але головне, щоб пасивний відпочинок не увійшов у звичку – тому на дивані не залежуйтесь більше, ніж на чотири дні.

Якщо ж посмикування тривають більше тижня, незважаючи на відпочинок, сон і заспокійливі – обов’язково зверніться до лікаря. Нешкідливий тик може перерости в хронічну хворобу, яка супроводжуватиметься постійними симптомами нервового розладу, що може значно ускладнювати життя.

Джерело: www.marichkanews.com