Чому випадає волосся і що робити?

22 Листопада 2016 14:38
Здавна люди переймались красою і здоров’ям свого волосся, особливо жіночої коси. Недарма народна мудрість збагачена прислів’ями, легендами та повір’ями про волосся. Але в сучасному ритмі життя здорове густе волосся радше розкіш, ніж буденність.Стикаючись із проблемою випадіння волосся, ми активно починаємо приймати різноманітні вітаміни, БАДи, експериментувати зі всілякими масками для волосся, задіюючи при цьому мало не весь вміст холодильника, шукаємо дієві диво-рецепти в подруг та в Інтернеті. Але, на жаль, як показує практика, диво-рецептів не існує. Адже у світі близько 300 різних захворювань, які можуть призводити до випадіння волосся, тому в кожному випадку потрібен індивідуальний підхід до лікування.

Нормально чи багато?

У більшості людей на голові близько 100 000 волосин, на день випадає близько 100–125 (уявіть, з якою кількістю волосся ви розлучаєтеся щодня). Якщо ж щоденний обсяг втраченого волосся перевищує норму – це повинно стати приводом для аналізу ситуації і пошуку причини випадіння волосся, оскільки така проблема – це не тільки естетична незручність, але найчастіше є першою ознакою серйозного захворювання.

– Облисіння – це не хвороба (вогнищева алопеція), а медичний термін, що означає випадіння волосся, яке відбувається тому, що волосся на голові росте циклами, – розповіла журналісту «Марічка NEWS» лікар-дерматовенеролог Хмельницької міської поліклініки № 1 Аліна Бакалець. – Кожен волосяний фолікул проходить стадію зростання, яка триває від 2 до 4 років; після стадії двомісячного відпочинку, під час якого зростання не відбувається, волосся випадає, а на його місці починає виростати нове. У здорової людини в період росту волосся задіяні приблизно 80–90 % волосяних фолікулів, а інша частина фолікулів або відпочиває, або позбавляється волосся. Такі цикли протягом людського життя періодично повторюються 24–25 разів.

Проблему з випадінням волосся відчула майже кожна жінка в післяпологовому періоді, пацієнти після хірургічних втручань, перенесених важких хвороб. Інколи це залежить від прийому певних медичних препаратів: протисудомних, антигіпертензивних, протионкологічних, для лікування щитоподібної залози тощо.

Психологічний стан людини також є важливим компонентом загального здоров’я, тому нервові стреси прицільно б’ють по всіх органах і системах організму, не залишаючи без уваги і наше волосся. У більшості випадків відновлення емоційної рівноваги та усунення стресів поступово вирішує проблему з волоссям, але іноді повернути колишній об’єм волосся повністю так і не вдається.

Усвідомивши наявність проблеми з волоссям, людина приходить до думки, що «з цим необхідно щось робити». Починати треба з найпростіших і очевидних заходів:

– розширити свій раціон харчування та приймати полівітамінно-мінеральні комплекси;

– нормалізувати режим праці та відпочинку (повноцінний тривалий нічний сон, заняття йогою або за потребою прийом рослинних седативних препаратів з метою нормалізації роботи нервової системи);

– підібрати оптимальні засоби, які підходять саме вашому типу волосся.

Дуже часто за допомогою наведених методів нерідко вдається впоратися з проблемою. Якщо ж очікуваного ефекту не отримано – необхідно звернутися за допомогою до лікарів.

– На жаль, з’ясувати причину інтенсивного випадіння волосся та облисіння вдається не завжди, – пояснює лікарка. – До випадків облисіння відносяться гніздова й тотальна алопеція (часткове або повне облисіння) – захворювання невідомого походження, основою якого є хронічне запалення волосяних фолікулів. Передбачається, що алопеція в даному випадку має спадкове або аутоімунне походження, однак остаточна причина захворювання донині не з’ясована. У деяких випадках волосся відростає самостійно без лікування за рік-два.

Стан волосся оцінюється за допомогою спеціальних методів діагностики. Лікування захворювань волосся може включати фізіотерапевтичні процедури, прийом лікарських препаратів, корекцію дієти, а також препарати для зовнішнього застосування з комплексною, стимулюючою дією на волосся.

Проблема з випадінням вирішується радше в тому випадку, коли встановлений взаємозв’язок між зміною засобів з догляду за волоссям з початком випадіння волосся. В цьому випадку лікар рекомендує повернутися до косметичних засобів, що використовувалися раніше. Також волоссю можуть зашкодити часті укладки з надмірним використанням закріплюючих засобів, фарбування агресивними барвниками, завивка (особливо хімічна), часте використання фена, тугі зачіски, нехтування головним убором холодної пори року.

Таким чином, надмірне випадіння волосся – це сигнал про необхідність допомоги, який не можна залишати без уваги. Будьте уважні до свого самопочуття, дбайливо ставтеся до власного тіла, і воно відповість вам навзаєм.

Джерело: www.marichkanews.com