Тоннами та мільйонами на Хмельниччині розкрадають ліс

24 Листопада 2016 14:38
proskurov.info

proskurov.info

На Хмельниччині продовжують незаконно рубати ліс. Лише за три останні місяці правоохоронці відкрили півсотні кримінальних проваджень. Зазначають, у подільську екосистему занадилися як занадто заповзятливі підприємці, так і підприємливі чиновники. Цінні породи дерев знищують і сотками,  і цілими гектарами. Часто такі оборудки організовують комунальні лісогосподарські підприємства.

Рубають, вивозять і продають. У подільських лісах продовжують полювати на дорогу деревину.  Серед порід екстра-класу – граб, сосна та дуб. Приміром, кубічний метр дуба на ринку коштує від 3 до 15 тисяч гривень.

Олег СИНИШИН  – прокурор Хмельницької області
– Впродовж серпня – листопада правоохоронними органами розпочато 51 кримінальне провадження. А за рік 81. збитки становлять понад 9 мільйонів гривень.

Часто фігурантами таких кримінальних проваджень стають ті, хто мав би дбати за ліси. Це комунальні лісогосподАрські підприємства. Не лише Хмельниччини, а й усієї України. У своїх «оборудках» такі лісівники використовують підроблені документи.  Аферу на 35 мільйонів гривень нещодавно викрили у Білогірському районі.

Олег СИНИШИН  – прокурор Хмельницької області
– Фактично жодні фінансово-господарські операції між підприємством і суб’єктами господарювання не здійснювалось. Лісопродукція не відвантажувалась і кошти на рахунок кп не вносились. Наслідком зловживання службовим становищем стала легалізація незаконно зрубаної лісопродукції.

Із Хмельниччини так вже експортували 29 тисяч кубів лісу ,вартістю майже у 50 мільйонів гривень. І випадків роботи таких «чорних» дворорубів на Хмельниччини 18. Не обходиться у лісах і без тих, кому документи не потрібні. Головне – засоби і швидкість.

Павло ЗОЛОТИЙ – т.в.о. начальника обласного управління лісового та мисливського господарства
– Техніка зараз велика є, засоби пересування, зв’язку, орієнтації в лісі. Якщо є гроші, то це легко все зробити. А протидіяти важко.

Ласих до дорогої деревини ловлять чи не у кожному районі, кажуть в прокуратурі. Серед підозрюваних є й посадові особи. Дехто з них не просто незаконно рубає дерева, а й будує на їхньому місці цілі кемпінги. Теж без документів. Протидіяти таким лісорубам-підприємцям не легко. Зазвичай, їх вдається спіймати вже під час вивозу лісу. А от довести, що із сокирами були саме ці люди – складно.

Павло ЗОЛОТИЙ – т.в.о. начальника обласного управління лісового та мисливського господарства
– Ми, нацполіція ….не можемо його звинуватити. Треба відповідальність за перевезення. І так само за переробку

Допомогти спіймати «чорних» дроворубів на гарячому прокуратура просить місцевих жителів. Якщо вам відомі факти незаконної порубки лісу, одразу звертайтеся до правоохоронних органів.

Джерело: www.odtrk.km.ua