Субсидія через Інтернет, або легше не означає краще

25 Листопада 2016 12:38

subsydiya-taryfyНе любите довгих черг? Користуйтеся Інтернетом. Подати документи на оформлення субсидії можна  не виходячи з дому. Держава активно рекламує он-лайн сервіс, де користувач швидко і просто може заповнити заяву і декларацію. Йти нікуди не потрібно. Відповідь – буде субсидія чи ні – управління соцзахисту вам відправить поштою. Наші журналісти перевірили, як працює цей сервіс, і чи справді все так легко.

Майже 250 тисяч сімей на Хмельниччині мають субсидію на оплату комуналки. Нинішні тарифи таки добряче вдарили по кишенях подолян. В управліннях соцзахисту щодня черги – люди заповнюють документи, щоб отримати допомогу.

Євгенія МЕЛЬНИЧУК заступник начальника управління праці та соцзахисту населення Хмельницької міськради
Кожного дня – до 200 осіб, які подають заяви і декларації для оформлення субсидій.

Щоби не стояти у чергах, заяву та декларацію можна заповнити вдома. Бланки, каже Євгенія Мельничук, працівники пошти та комунальники уже по третьому колу  рознесли кожній сім’ї додому ,або кинули поштову скриньку.

Євгенія МЕЛЬНИЧУК заступник начальника управління праці та соцзахисту населення Хмельницької міськради
Для того, щоб не тратити час для заповнення цієї заяви і декларації і не створювати черг в управлінні, її можна з успіхом заповнити вдома, подати у наші громадські приймальні або відправити поштою.

А ще всі документи можна відправити в електронному варіанті – ідеальний спосіб для тих, хто дуже зайнятий. Це фрагмент соціальної реклами. Держава активно просуває он-лайн сервіс, де можна просто і легко заповнити заяву і декларацію.

Саме цій рекламі повірив хмельничанин Григорій. Чоловік саме збирався оформляти всі документи, аби отримати субсидію. Але через зайнятість вистоювати у черзі не хотілося.

Григорій хмельничанин
– Побачив рекламу, що це можна зробити через Інтернет, на сайті профільного міністерства. Не потрібно нікуди йти, не брати ніяких довідок, вони самі все зроблять.

Каже, заповнив на сайті усі документи. За кілька тижнів йому передзвонили з управління соцзахисту і сказали прийти і підписати  заяву.  Інакше її не розглянуть і субсидії не буде.

Григорій хмельничанин
Коли я запитав, а чи можна було скористатися електронним підписом, мені сказала – так, можна. Але я про це нічого не знав.

Усе це – недоліки діючого законодавства, пояснюють в управлінні соцзахисту. Норма про можливість використання електронного підпису при оформленні документів на отримання субсидії з’явилася лише у вересні цього року. Але поки-що, принаймні у Хмельницькому, соціальні працівники не прийняли жодної заяви з електронним підписом. Такий варіант серед містян не популярний.

Євгенія МЕЛЬНИЧУК заступник начальника управління праці та соцзахисту населення Хмельницької міськради
– До нас звернулися за допомогою електронного звернення 459 мешканців міста. Жодного поки з електронним підписом не було. Процедура оформлення електронного підпису потребує багато часу і тому я думаю, що населення зорієнтується щодо цього питання трохи пізніше.

Отримати електронний підпис – не проблема, переконують податківці. Це робиться швидко, необхідно лише мати перелік документів і диск або флешку.

Олександр УМАНЕЦЬ начальник відділу електронних сервісів і звітності ДПІ у м. Хмельницький
Електронний підпис – це файл, який вам запишуть на електронний носій: аби диск, або флешку. Це файл, який містить інформацію про особу. Щоб отримати його – потрібно мати копію паспорта, коду і електронний носій.

Тим часом, Григорій, який «клюнув» на рекламу, і вирішив піти легшим шляхом, щоб отримати субсидію, електронного підпису не має. І тому розчарувався в нововведеннях Мінсоцполітики.

Якщо б вони навіть сказали, що треба цей електронний підпис, чи що треба туди йти, то я б подумав ще, чи треба мені це все. Простіше було б відправити їм всі папери листом. Коли ти просто від руки заповняєш анкету, ставиш там підпис і тобі не треба нікуди йти.

 

Джерело: www.odtrk.km.ua