Сатанів. Місце для зцілення тіла й натхнення душі

30 Листопада 2016 14:35
У Городоцькому районі Хмельницької області є селище Сатанів, славетне давньою історією та різноманіттям природного ландшафту. Сам курорт розташований на базі Збручанського родовища мінеральних вод на території Національного природного парку Подільські Товтри.

Основними місцями для відпочинку туристів є берег річки Збруч та зона неподалік двох штучних водоспадів біля санаторного комплексу «Перлина Поділля». Джерела народної медицини Збручанського родовища багаті на мінерали: йод, мідь, марганець, бром, залізо, фтор, фосфор, метаборну кислоту та інші мікроелементи.

0_91a37_cf5dd4af_XXL

Історія цього поселення дійсно дуже давня, існує така думка, що селище було засноване римлянами, про що свідчать археологічні знахідки (римські монети та інші речі), але вперше про Сатанів згадується в літописах за 1385 рік у паспорті громадської ради села. На берегах річки Збруч був побудований Звенигород у Х–ХІ ст., яким правив Володимир – син князя Галицького. Селище, яке часом навіть набувало статусу міста, постійно передавалось «з рук у руки», належало то Польщі, то Литві. В період національно-визвольної війни українського народу його захопили козаки, двічі грабували і спалювали татари, захоплювали турки, воно навіть було в складі Російської імперії, та все ж залишилось українським. Незважаючи на те, що Сатанів пройшов такі випробування в минулому, до наших днів збереглися визначні пам’ятки архітектури національного значення, якими ми, українці, можемо пишатися: міська брама (XV–XVI ст.), Сатанівський замок (XІV–XVI ст.), Свято-Троїцький монастир (XVІ–XVIІІ ст.), Сатанівська синагога (XV ст.), Єврейський цвинтар (XVI ст.), Траянів вал (І–ІV ст.), городище Звенигород (X–XІV ст.), городище Говда (X–XІІI ст.), Збручанський ідол (гора Богит). До пам’яток місцевого значення відноситься скульптура скорботного Ісуса (1653 р.), ландшафтний парк «Сатанівська Перлина», ботанічний заказник «Сатанівська дача», водяний млин (ХІХ ст.), комплекс споруд цукрового заводу (ХІХ ст.), будинок цукрозаводчиці (ХІХ ст.) тощо.

86227184

Як же дістатись до знахідки Поділля? Сатанів розташований у 75 кілометрах від Хмельницького. Автобуси туди їздять часто, але якщо ви хочете обрати більш бюджетний і цікавий варіант, то можете доїхати електричкою «Хмельницький – Волочиськ» до станції «Війтівці», а там вже сісти на автобус до Сатанова.