Безкоштовні ковзанки у Хмельницькому про які ви, можливо, не знали (ФОТОРЕПОРТАЖ)

30 Січня 2017 09:27
 Катерина ДЯДЮК
На безкоштовних ковзанках мало хто катається, більшість хмельничан йде на критий каток

На безкоштовних ковзанках мало хто катається, більшість хмельничан йде на критий каток. Фото: автора

У місті розчистили чотири безкоштовні ковзанки для любителів катання на ковзанах.
Канікули і відпустки вже минули, а проводити вихідні удома не хочеться, та й не варто. Зимовий відпочинок повинен бути зимовим! І мабуть найперше, що спадає на думку – це сані і ковзани.

Кататися на ковзанах полюбляє багато хмельничан. І більшість з них ходять на критий каток. Як доказ – учора, 28 січня, в післяобідню пору там було близько 50 чоловік (фото нижче).

Та у Хмельницькому облаштували ще чотири ковзанки, безкоштовні: на міському пляжі біля кафе «Малібу», біля ДЮСШ №3 «Спартак», у парку імені М. Чекмана та в парку імені І. Франка.

Але чи катаються на них хмельничани?

Ми перевірили – катаються. Але не всюди. Наприклад на міському пляжі відпочиваючих було найбільше, але на ковзанах каталося тільки троє. У інших місцях ситуація з відвідувачами гірша в рази, хоча ковзанки там дуже хороші.

Та про все по порядку.

На замерзлій річці людей завжди вистачає, особливо у вихідні дні. Та переважно – це рибалки.

А на ковзанку біля пляжу ходять більше з санями, аніж з ковзанами. Відпочиваючих, щоправда не так багато, як на риболовлі, та вони є.

Окрім майданчика для ковзання, хмельничани ще зробили тут довгу «ковзанку для забігів». Остання – найбільше сподобалася малечі.

 

Хтось прийшов просто покататися, а хтось – зробити фото і навіть зняти відео для «Інстаграму».

Найкраще з усіх каталася Віка, хоча її тато запевняв, що дівчинка стала на ковзани може раз третій.

«Вона більше на роликах катається. З п’яти років напевно. А ковзани ми їй купили тільки минулого року. Ми сюди вперше прийшли, в основному катаємося на озері біля дитячої лікарні. Там теж люди місце розчистили. А на критий каток не ходимо – доньці не сподобалося, каже, людей дуже багато, а тут вона катається скільки захоче» – розповів Дмитро.

А от з іншого боку Бугу, біля ДЮСШ №3 «Спартак», відвідувачів катма. Ковзанка там розчищена ще не вся, але трек для катання по-колу вже є.

 

Андрій Томусяк, тренер з веслування на байдарках, каже, що скоро розчистить її повністю.

«На зимових канікулах я її не розчищав, бо то погода погана була, то лід горбатий… А зараз – рівненький, то діти не ходять, бо не знають, що тут є ковзанка, – розповів Андрій Анатолійович. – Відколи почав чистити, то сам зранку катаюся, коли занять немає. І ще діти, які ходять до мене на тренування, тут катаються. У школі є пар 18-20 ковзанів, то я їм даю, якщо не мають своїх».

Андрій Томусяк також розповів, що якщо хтось із хмельничан дуже захоче, то він зможе дати ковзани на прокат. Розмір можна підібрати: є й дитячі, і дорослі. А якщо він буде вільний, то зможе навіть навчити на них кататися.

Ще одним популярним місцем відпочинку хмельничан є парк імені М. Чекмана.

Але ковзанка, яку там розчистили, пустує.

Діти більше увагу звертають на сусідні атракціони. Один хлопчик навіть відмовлявся розуміти, чому влітку можна кататися на конячках, а взимку – ні.

 

Решта малечі одразу біжить на дитячий майданчик біля «Зоокуточка».

Найбільш популярною тут є гірка. З неї з’їжджають хто з санями, хто – з тарілками.

Свою тарілку 3-річний Матвій «купив на базарі». Спочатку боявся спускатися на ній, а потім казав, що так навіть краще, ніж на санях.

«Тут завжди багато людей, особливо в неділю, – розповів тато хлопчика Микола Демчук. – Ми ходимо сюди два-три рази на тиждень. На ковзанах ще не каталися. Хочемо правда спробувати, та вже на наступний рік мабуть».

Сестри Єва (8р) і Еля (5р) Чубаї, хоч і прийшли з санками, кажуть, що на ковзанах катаються також.

Їх дідусь, Олександр Олександрович Кухлевський, розповів, що на ковзанах дівчата катаються часто, але на критому катку, що у парку імені І. Франка.

«Вони з мамою туди ходять. В дочки є ковзани, а дівчатам вже беруть на прокат. А зі мною вони в парк гуляти ходять, і в музичну школу їх вожу. Бо тато в нас в АТО, то я зараз помагаю їм трохи» – поділився Олександр Олександрович.

 

Що ж до критого катка, ми вже згадували, відвідувачів там справді дуже багато.

І це попри те, що за п’ять метрів від «Льодовикового періоду» хмельницька ДЮСШ №2 залила баскетбольний майданчик, зробивши з нього ковзанку.

У суботу на критому катку каталося близько 50 хмельничан, а поряд – на ковзанці від ДЮСШ №2 – тільки двоє.

 

Ці двоє – 22-річний Марк і 50-річний Анатолій.

Марк Нарґід каже, що не займається хокеєм професійно, але на тренування у «Льодовиковий період» з хокею ходить.
«Я займався хокеєм у дитинстві, потім була перерва, а цього року я знову почав ходити на тренування, – розповів хлопець. – Тут я вдруге, бо цей каток тільки нещодавно залили. А зазвичай ми ходимо на пляж біля кафе “Малібу”. Знаю, що ще в парку є каток, але там він маленький, щоб тренуватися».

А хмельничанин Анатолій Ковальов на ковзанці у парку катався вперше. Каже, що прийшов наточити ковзани, побачив, що залили каток, тому вирішив одразу й покататися.

А загалом, байдуже, на ковзанах ви, чи ні. Головне – щоб не сиділи вдома, і щоб ваш відпочинок був по-справжньому зимовим.

 

На гірці біля ЦУМу діти розковзали шість доріжок. На заваді їм не стає навіть те, що з’їжджати доводиться просто на асфальт.