В українському календарі вихідних стане менше?

8 Лютого 2017 11:31

tomenko.ua

Такі звичні для українців весняні свята можуть стати звичайними буднями. Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович опублікував проект нового календаря державних вихідних та святкових днів. У ньому не знайшлося місця для Міжнародного жіночого дня, Міжнародного дня солідарності трудящих та Трійці. Натомість, в Україні можуть з’явитися свята нові. День сім’ї – друга п’ятниця вересня та 9 березня – Шевченківський день.

На Хмельниччині, як і в різних куточках України, триває широкомасштабна кампанія з декомунізації. За даними Українського інституту національної пам’яті, минулого року в області змінили назви майже двом тисячам топонімів, демонтували 104 пам’ятники і пам’ятні знаки, 64 з яких – Леніну. Декомунізація впритул підійшла і до так званих «червоних дат» у календарі. Планують скасувати вихідні першого і другого травня, а ще у міжнародний жіночий день. Звісно, відзначати восьме березня ніхто не заборонятиме. Дев’яте травня – день перемоги над нацизмом у другій світовій війні, залишиться державним святом, але не вихідним. Натомість вихідними стануть восьме травня – день пам’яті та примирення, як у всій Європі, та дев’яте березня – Шевченків день. Такі нововведення краяни сприйняли неоднозначно. Проте чимало експертів впевнені – такі зміни допоможуть розірвати пута залежності від радянського минулого.

Світлана КАБАЧИНСЬКА – голова Хмельницької міської організації Національної спілки журналістів України

– Росія показала свій оскал подіями, які тривають вже третій рік на Сході України і через які гинуть наші найкращі співгромадяни. Через те потрібно змінювати і відриватись від того, що нам близьке, як наприклад, свято восьмого березня, до якого звикли всі жінки, тому що їх вітають, замінювати це іншими святами. Я би залишила свято першого травня, бо воно відзначається у багатьох країнах як міжнародний день солідарності трудящих і є вихідним не через соціалістичне минуле.

 

Джерело: www.odtrk.km.ua