У «Хмельницькгазі» пояснили, чому чайник гріється довше, і які зміни у платіжках чекати споживачам

13 Лютого 2017 12:31
У

У “Хмельницькгазі” запевняють, що газ якісний. Фото: автора

Хмельницькі газовики провели публічний аналіз якості газу.
 У «Хмельницькгазі» запевняють, що «калорійність», тобто теплота згоряння, газу, який отримують мешканці області, перевищує вимоги державного стандарту. Такі результати регулярних перевірок якості блакитного палива.

А вже з лютого у платіжках споживачів вказуватимуть, крім спожитих об’ємів, ще й калорійність. Є велика ймовірність, що до кінця року вартість газу обраховуватимуть саме залежно від теплоти згоряння.

Як розповідає комерційний директор «Хмельницькгазу» Віталій Рейда, це було б справедливо, якби подоляни сплачували за фактично спожиту енергію, а не кубометри. Адже через низку факторів, якість газу навіть в різних районах області є різною.

Фахівці регулярно беруть проби газу у визначених місцях

«В майбутньому передбачено, що споживач буде сплачувати виключно за енергію, яку він споживає. В одному кубі газу енергія може змінюватися для клієнта, залежно від того, де він проживає і календарного часу. Таке нововведення зрівняє всіх, адже якщо газ менше енергії дав, то менше необхідно буде платити за нього», – пояснює Віталій Рейда.

Газорозподільна станція у Красилові

Аби переконати споживачів області, що газ, яким вони користуються, є якісним, та вплинути на його показники «Хмельницькгаз» не може, газовики чи не вперше провели публічний відбір та аналіз блакитного палива. Для перевірки якості фахівці провели відбір проб в трьох точках – на газорозподільній станції у Красилові та у помешканнях споживачів у Деражнянському та Летичівському районах, які обслуговуються різними транзитними газопаропроводами: «Київтрансгаз» і «Черкаситрансгаз».

Підписатися на канал “Є” в Youtube

Так беруть пробу газу. Все герметично

Начальник вимірювальної хіміко-аналітичної лабораторії Світлана Пілецька пояснює, щоб провести повний аналіз якості газу, необхідно півтори години. Крім того, газ має спочатку відстоятися дві години в лабораторії. Спеціальним пристроєм хроматографом розкладають газ на компоненти.

Якість палива перевіряють у лабораторії

Регулярні результати лабораторних досліджень, які проводяться, показують, що отриманий газ відповідає державному стандарту – зазвичай калорійність фіксують на рівні 8200 Ккал/м3. Буває більше, мінімум – це 8100 Ккал/м3. За даними держстандарту, калорійність природного газу, що надходить споживачам, повинна бути не меншою 7600 Ккал/м.куб. Чим вища калорійність, тим менший обсяг блакитного палива потрібно витратити споживачу.

Підписатися на канал “Є” в Youtube

«Вплинути на хімічний склад газу в нас немає можливості: погіршити чи покращити його ми не можемо. Оскільки газорозподільна система є герметичною і втручання в її роботу, а тим паче закачування повітря, є вибухонебезпечним. Вміст азоту зараз фіксуємо від 1 до 2 відсотків. Теж є страшилки, що його добавляють в газ. Це зовсім економічно не вигідно, та й неможливо», – запевняє головний інженер Красилівського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів Петро Семенюк.

До приватних споживачів для перевірки якості також можуть прийти, але за зверненням

Мешканець будинку в селі Копачівка Деражнянському районі, де газовики відбирали пробу, Георгій Масловський розповідає, що газ трохи економить, вмикає почергово опалення на 1 і 2 поверхи. У нього утеплений будинок повністю. Якістю газу задоволений. Однак у селі Голосків Летичівського району Андрій Коваль каже, що газом не задоволений. Каже, платити за газ треба багато, але хату, аби було тепло, доводиться опалювати дровами.

Разом з тим газовики запевняють, що якщо довше звичайного вода закипає на плиті чи газ змінює колір, то здебільшого це пов’язано із технічним станом газових приладів, крім того, неповне згоряння газу відбувається через самовільне втручання в роботу газового обладнання, несправність димо-вентиляційної системи, відсутність провітрювання приміщення.

Колір газу змінюється, якщо обладнання в неналежному стані

Про необхідність сплачувати за використану енергію, як у Європі, а не кубометри, говорить і голова Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Олуйко. За його словами, кожен споживач має право на зменшення розміру плати за газ у разі погіршення якісних показників газу та зниження його тиску. Як він зауважив, на черговій сесії обласної ради, депутати голосуватимуть за те, аби ініціювати внесення змін до законодавства України з метою запровадження розрахунку споживачами за використаний природний газ з врахуванням показника його теплотворності.

На думку Олуйка, в країні вже давно пора перейти на нову іншу систему визначення якості газу

«Споживачі наші за таку ціну повинні мати якісний природній газ, а не «бадяжний». Газ, як і бензин, може бути різним. Він є різної теплоти згоряння. В Європі газ очищений, його теплота згоряння 9800-13000 Ккал/м3. Наші споживачі також мають сплачувати не за умовні кубометри, а за якість. Протягом року калорійність палива може коливатися, адже в систему газ надходить з різних джерел», – наголошує Віталій Олуйко.

Результати аналізу якості газу, відібраного в селі Голосків

Уже оприлюднені Нацкомісією зміни в Постанові № 84 від 26.01.2017 р. “Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо запровадження на ринку природного газу використання одиниць енергії”. Передбачено, що разом з обсягом спожитого палива в кубометрах, у рахунках за газ буде вказано розмір використаного ресурсу в енергетичних одиницях, тобто кіловатах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж/м3).