СБУ виявила на ХАЕС прихильницю «руського міра»

17 Лютого 2017 13:34

СБУ оголосила офіційне застереження мешканці Нетішина та заявила про неприпустимість її протиправної поведінки.

Її  діяльність правоохоронці кваліфікували як таку, що межує із вчиненням злочинів, передбачених ст. 258-3 (матеріальне, організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації) та ст. 258-5 (фінансування тероризму).

Як з’ясувалось, жінка протягом тривалого часу контактувала у соцмережах з бойовиками ЛНР/ДНР, усіляко підтримувала їх діяльність і вважає, що це українська влада розв’язала війну на сході.

На своїй сторінці «вКонтакті» вона активно закликала фінансово допомагати пораненим бойовикам.

Крім того, прихильниця «руського міра» працювала не де-небудь, а на Хмельницькій АЕС інженером, що має доступ до  особливих робіт.

Слід зазначити, що правоохоронні органи постійно проводять роз’яснювальну роботу з населенням, пояснюючи, що таке тероризм та сепаратизм  і чим загрожують такі суспільно-небезпечні явища. Сьогодні до цієї роботи долучились і громадські активісти, які започаткували  інформаційну боротьбу з так званим побутовим сепаратизмом.

Звичайно, ніхто не закликає карати за переконання чи відстоювання власної точки зору. Україна – демократична держава, Конституцією гарантована свобода слова й  критичне висловлювання не є підставою для звинувачення у суді.

Закон  України «Про інформацію» передбачає, що нікого не можна притягнути  до відповідальності  за критику,  оцінку дій, а також  висловлювання, які не можуть тлумачитись як  такі, що містять фактичні дані.

Проте межу від оціночних суджень до антиукраїнської пропаганди  дуже легко переступити.  І тоді, особа, яка проводить спрямовану антиукраїнську кампанію в мережі Інтернет чи ЗМІ,  публічно закликає до повалення конституційного ладу, зміни меж території або державного кордону, створення терористичної групи чи організації – буде відповідати за законом.

Останнім часом СБУ  зареєструвала 30 кримінальних проваджень проти власників або адміністраторів спільнот у соціальних мережах, які поширювали  заклики до насильницької зміни конституційного ладу, захоплення державної влади, масових заворушень та інших протиправних дій. Суди різних інстанцій вже винесли 13 обвинувальних вироків.

Можливо не всі знають,  та це серйозні правопорушення, які тягнуть за собою  кримінальну відповідальність відповідно до ст.109 (дії спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу) та ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Санкції цих статей суворі й передбачають позбавлення волі на строк  від 3-х до 15 років, а в окремих випадках – довічне ув’язнення.