Жити стало краще, …. . Хмельничани платитимуть щомісячну абонплату за газ

29 Березня 2017 10:35

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затвердила щомісячну абонплату за газ.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НКРЕ.

З 1 квітня українці будуть платити за газ суму, що не залежить від споживання газу. Абонплата буде вираховуватись залежно від приєднаної потужності (газового лічильника) кожного споживача.

Відповідно до рішення НКРЕ кожен споживач платитиме за газ як за товар (4942 грн за тисячу кубометрів плюс гранична торгівельна націнка газопостачальної компанії, яка становить 3,2%), окремо нараховується плата за користування приєднаними потужностями. Крім того, 23% тарифу складатимуть витрати “Укртрансгазу” на транспортування  газу.

Заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України», галузевий експерт Олексій Хабатюк зазначає, що введення розрахованих НКРЕКУ ставок абонентної плати за розподіл газу призведе до подорожчання відповідних послуг в 1,5-20 разів.

«НКРЕКУ опублікувала проект постанови зі ставками абонплати за розподіл газу (згідно з новою методикою, споживачі будуть щомісяця платити за розподіл газу фіксовану суму, що залежить від максимальної пропускної спроможності їх лічильника, незалежно від фактичного споживання — ред). Наприклад, для «Київоблгазу» тариф для населення розрахований на рівні 0,02549 грн/куб. м*г. Якщо у вас газовий котел і лічильник типорозміру G6, то абонплата складе 193 грн на місяць», — пише експерт на своїй Facebook-сторінці.

Він підкреслює, що для споживачів, які використовують газ тільки при приготуванні їжі, зростання платежу буде ще більш відчутним.

«З газовою плиткою все веселіше. Абонплата по-новому (для споживачів з лічильником G2,5 — ред.) — 77 грн / міс., або 920 грн на рік. На сьогодні за розподіл платять близько 4 грн. в місяць (на двох осіб ). Зростання — в 20 разів», — зазначає О.Хабатюк.