Депутати Хмельницької облради яких можуть позбавити мандатів за прогули

13 Квітня 2017 16:36

Вісім депутатів Хмельницької облради можуть позбутися мандатів за прогули засідань постійних комісій протягом року.

Такі висновки зробив координатор кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО в Хмельницькому Олег Черненко.

Він вказує, що за законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).  Найзатятішими прогульникики облради виявилися депутати-аграрії Андрій Гордійчук та Руслан Петльовий. Зокрема, Гордійчук єдиний раз відвідав засідання комісії з питань бюджету та фінансів.

vylet

“У зв’язку з тим, що Андрій Андрійович має завантажений графік і він представляє область на загальнонаціональному та міжнародному рівні, відповідно така склалася ситуація з відвідуваністю. В тому числі, до нещодавнього часу він займав посаду голови правління корпорації “Сварог” і займався питаннями сільськогосподарського комплексу”, – пояснила у телефонному коментарі помічниця депутата Світлана Кальчик.

Обранець Петльований минулого року пропускав засідання комісії з питань охорони здоров’я. До депутата, який має підтримувати зв’язок з виборцями, так і не вдалося дотелефонуватися, аби він пояснив, чому не працює належним чином і чи не збирається скласти мандат.

Третім кандидатом на відкликання від “Аграрної партії” став Анатолій Олійник, який прогуляв 5 з 8 засідань комісії з питань економічного розвитку.

“Депутатська робота не оплочується і коли, наприклад, в мене посівна, я не можу витрачати цілий день і їхати на засідання комісії і назад. У такому випадку намагаюсь в телефонному режимі обговорити всі питання з головою комісії”, – сказав аграрій.

Рух “Чесно” зазначив, що комісії Олійник пропускав у всі пори року.

У фракції “За конкретні справи” два депутати можуть втратити мандат. Один із них фермер Сергій Бондар, який майже ігнорував засідання з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин. Його соратник Руслан Пшибельський, котрий потрапив в обласну раду, не відвідав більше половини засідань земельної комісії.

Без мандату може залишитись голова Ізяславської районної державної адміністрації Борис Яцков. Обранець від “Солідарності” був лише на 2-х із 7-ми засідань комісії.

Інший представник партії Президента, проректор Подільського аграрно-технічного університету Василь Строяновський також пропустив більше половини засідань постійної комісії і є кандидатом на відкликання.

“Комісія – вона нічого не вирішує, якщо розібратися – це перше. Друге, я хотів би Вам сказати, що без поважних причин я нічого не пропускаю. У мене ще велике навантаження в університеті, тому десь можливо. А комісія вона ж лише дорадчий орган. Вона навіть не може заборонити винести питання”, – пояснив депутат.

Представник ВО “Батьківщина” Анатолій Атаманчук пропустив 4 з 7-ми засідань постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства та земельних відносин.

У коментарі руху “Чесно” голова регламентної комісії облради Олександр Савчук зізнався, що про проблему з відвідуваністю в облраді вперше чує.

“Скажу чесно, поки що цим питанням активно не цікавився. Але дякую Вам за надану інформацію. На наступну сесію якраз підготую доповідь з інформацією по відвідуваності депутатами засідань сесій та комісій”, – пообіцяв Савчук.

Як відомо, Хмельницька обласна рада VII скликання нараховує 84 депутата.