Проблеми з зайвою вагою у дітей. Як з ними боротися?

10 Травня 2017 14:32
Через неправильну культуру харчування та малорухливий спосіб життя проблема дитячого ожиріння в Україні стає все більш актуальною: за статистикою, сьогодні кожен четвертий маленький українець має проблеми з зайвою вагою. Які ж причини дитячого ожиріння, і як з ними боротися?

В основі дитячого ожиріння лежить складна взаємодія генетичних і навколишніх факторів. Ключова причина у виникненні проблем із зайвою вагою ховається в енергетичному дисбалансі між тими калоріями, які надходять до організму, і тими, які ним витрачаються.

Спадковість. Якщо хоча б один з батьків страждав на ожиріння, дитина може успадкувати це захворювання з імовірністю 40 %. Втім, цей факт зовсім не є вироком. Ожирінню можна запобігти, якщо дитину з дитинства обмежувати в споживанні жирного й солодкого та привчати до активного способу життя.

Неправильне харчування. Саме в неправильному харчуванні ховається основна причина дитячого ожиріння. Сімейна традиція харчуватися нашвидкуруч калорійними продуктами, тим паче в вечірній і нічний час формує в дитини неправильні харчові звички, основою яких є продукти фастфуду, солодкі газовані напої, жирна та смажена їжа. Найчастіше саме батьки й найближчі родичі привчають дитину до переїдання, згодовуючи їй кашу і «за маму», і «за тата», розчулюються пухкими щічками та заохочують малюка за кожну з’їдену ложку.

Гіподинамія. Малорухливий спосіб життя – ще одна поширена проблема, яка часто призводить до дитячого ожиріння. В сучасному світі процеси стрімкого розвитку комп’ютерних технологій переважають над активними іграми та спортом і стають все менш привабливими в очах дитини. Надмірна вага дає підґрунтя для психологічних комплексів і відбиває в дитини всіляке бажання брати участь в іграх з іншими дітьми, що, в свою чергу, тільки посилює проблему. Іноді самі батьки подають дітям не найкращий приклад пасивного відпочинку – на дивані перед телевізором, а ті лише копіюють побачену модель поведінки.

Чим це загрожує?

Не тільки бабусі, але і багато сучасних батьків впевнені: що краще апетит у малюка, то він здоровіший. До проблем зайвої ваги в дитини батьки рідко ставляться серйозно: деякі їх просто не помічають, інші вважають, що їхнє чадо «переросте» цю проблему. Насправді ж, якщо не буде вжито відповідних заходів, дитина, яка страждає на ожиріння в дитячому віці, має всі шанси перенести цю проблему в наступні життєві етапи.

Зайва вага породжує ще й естетичні проблеми – розтяжки, жирові складки, вугрі. І саме за ними дуже часто починають розвиватися психологічні комплекси – дитина починає соромитися свого тіла, страждає через глузування однолітків, у неї можуть виникнути складнощі в спілкуванні зі своїми ровесниками.

Але набагато серйознішим наслідком є те, що зайва вага шкодить здоров’ю дитини, створюючи надмірне навантаження на всі системи організму. Дитяче ожиріння є фактором високого ризику щодо розвитку багатьох хвороб, у тому числі й серцево-судинних захворювань, діабету, порушень опорно-рухового апарату й навіть онкологічних захворювань.

Як уникнути ожиріння?

Дуже часто батьки звертаються за медичною допомогою для своєї дитини, коли її вага вже значно перевищує норму. Слід пам’ятати, що чим раніше діагностувати проблему, тим легше буде з нею боротися. Самостійно провести межу між надлишковою вагою й ожирінням у дитини, розібратися в причинах і допущених помилках дуже складно, тому варто звернутись за консультацією до дитячого лікаря-дієтолога, гастроентеролога. Пам’ятайте: навіть якщо дитині й показана дієта, призначати її повинен професіонал, здатний врахувати індивідуальні особливості організму.

Що можна зробити батькам?

Перш за все, слід налагодити культуру харчування в сім’ї: виключити фастфуд та іншу висококалорійну їжу. Прикладом правильного харчування повинні стати самі батьки: дитині буде складно обмежувати себе, якщо на її очах улюблені солодощі поїдатимуть мама з татом. Введіть до раціону більше овочів, каш і бобових, відмовтеся від шоколадних цукерок ввечері перед телевізором – нехай бажаним десертом у вашому домі стануть сухофрукти.

Дитині необхідне фізичне навантаження, але все має відбуватися поступово: не варто відразу віддавати її до спортивної секції з серйозним навантаженням – серія невдач може назавжди відбити бажання займатися цим надалі. Почніть з лікувальної фізкультури або сімейних видів активного відпочинку. Створіть традицію спільних вечірніх прогулянок, велотурів, походів на вихідних.

Джерело: www.marichkanews.com