Вчені – на порозі розробки революційних ліків від облисіння та сивини

12 Травня 2017 14:36

dobryjlikar.com

Вивчаючи рак, експерти з Південно-західного медичного центру Університету Техасу (США) виявили цікаві закономірності, які допоможуть знайти нові ліки проти облисіння і сивого волосся.

Виявляється, наявність або відсутність певної групи клітин відповідає за втрату волосся і зміну їх кольору або ж може подарувати розкішне волосся. Зокрема, білок KROX20 (зазвичай його пов’язують зі становленням нервової системи) активується в клітинах шкіри, що стають основою для волосся. Ці клітини-попередники волосся згодом виділяють білок SCF (“фактор стовбурових клітин”. А він, як пише nastroenie.com.ua,  необхідний для пігментації волосся.

Вчені видаляли у мишей ген SCF з клітин-попередників волосся, в результаті чого волосся біліло. Далі вони прибирали клітини, що виробляють KROX20. Тоді волосся переставало сивіти, але зате миші починали лисіти.

Експерти зробили висновок: якщо присутні клітини з нормально працюючими KROX20 і SCF, ці клітини-попередники піднімаються з основи олосяного фолікула, взаємодіють з меланоцитами (клітинами, що виділяють пігмент), що, в підсумку, пігментує волосся.

Джерело: dobryjlikar.com