Новий мамограф рятує життя. Безкоштовно!

16 Травня 2017 10:19
Обстеження у перинатальному центрі Хмельницького можна пройти безкоштовно.

Обстеження у перинатальному центрі Хмельницького можна пройти безкоштовно. . Фото: siemens.com

Новий мамограф у медзакладі працює близько місяця, а вже врятував життя трьом жінкам
Придбали обладнання за сприяння народного депутата Сергія Мельника ще наприкінці минулого року, встановили, налаштували і вже з квітня на ньому обстежили понад дві сотні жінок. (Постанова КМУ від 19 жовтня 2016 р. № 717
“Придбання системи діагностичної рентгенівської для мамографії Siemens Mammomat Select, необхідної для обстеження жінок міста з метою ранньої діагностики захворювань молочної залози” 4800 тис.грн
)«За цей короткий період часу ми вже виявили три нульових стадії раку підтверджених гістологічно. Тобто це ті випадки, коли жінки мали б проблеми зі здоров’ям через п’ять-сім років, тоді вони вже почали б його відчувати, але вже було б занадто пізно», – пояснює головний лікар Андрій Ропотан.Раніше у медзакладі був старий мамограф, який доводилося більше ремонтувати, ніж він працював. Тривалий час розмови про придбання велися у владних коридорах та й у самому перинатальному центрі, адже рак молочної залози – це найпоширеніше онкологічне захворювання. Лікар каже, діагностувати захворювання на нульовій стадії – це врятувати життя жінки, адже при виявленні раку на нульовій стадії, участок онкологічного захворювання вирізається і жінка живе, здорова, без проблем та інвалідізації.

«Минулого року по допомогу ми звернулися до нашого народного депутата Сергія Мельника. Саме за його сприяння і допомоги, з державного бюджету були виділені кошти у розмірі 4,628 мільйона гривень на придбання мамографа.

Також, згідно з законом, співфінансування у розмірі 10 відсотків від суми, тобто 143 тисячі гривень, надали депутати Хмельницької міської ради із бюджету міста», – пояснює Андрій Ропотан.

Андрій Григорович каже, обстеження безкоштовне, але за попереднім записом. Однак, перш ніж поспішати на обстеження до перинатального центру, лікар все ж таки радить звернутися до свого дільничного гінеколога.
«Ми рекомендуємо усім жінкам, особливо після 35 років, проходити обстеження регулярно. Для цього потрібно звернутися до свого дільничного акушер-геніколога, який поспілкується, визначить, чи варто проходити якесь додаткове обстеження і направить вас на мамографію», – пояснює Андрій Ропотан.

Люди у нас люблять обстежуватися, каже лікар, вони швидше підуть на УЗД, МРТ чи ще кудись, аніж прийдуть на крісло до гінеколога. Але це дуже серйозна проблема, адже зараз багато проблем із патологією шийки матки, яєчників, різні пухлини і так далі.

Звичайно, додає лікар, ті, хто прийдуть одразу на мамографію, без направлення, їм не відмовлять, але…все таки рекомендує не ігнорувати обстеження у гінеколога.

Записатися на обстеження можна за телефоном: 097-149-73-17

Довідка: За 15 років в Україні померло вже 260 тисяч жінок від захворювання на рак молочної залози. Це стільки ж, скільки й населення у Хмельницькому.

Читайте також: Додаткові 30 мільйонів гривень з держбюджету отримав Хмельницький у 2016 році завдяки сприянню нардепа Сергія Мельника