Перший музичний фестиваль у Хмельницькому – іноваційна подія в Україні

19 Травня 2017 14:31
За два дні фестивалю виступить 17 українських гуртів

За два дні фестивалю виступить 17 українських гуртів. Фото: автора

Стати учасником рок-фестивалю у Хмельницькому хотіли 70 гуртів з усієї країни.
Перший музичний фестиваль у Хмельницькому «Rock&Buh» відбудеться 26-27 травня 2017 року.  І це чи не єдиний фестиваль в Україні, ініціатором і головним спонсором якого стала міська влада. А завдяки тому, що на проведення фестивалю виділили близько 300 тисяч гривень, вхід на нього – абсолютно безкоштовний.

«Фестиваль “Rock&Buh” – це іноваційна подія в Україні з приводу організації міських проектів для молоді, – розповів один з організаторів фестивалю Андрій Зоін. – Я дуже багато їжджу, даю різні лекції на тему, як робити міські проекти, і на сьогодні мало хто вірить, що міська влада може виділити кошти на рок-фестиваль. Навіть у Києві, Харкові, чи у Львові… я не знаю таких прикладів. Тому рахую, що це досить важливий крок».

Артем Ромасюков, начальник управління культури і туризму хмельницької міськради, пояснює це тим, що таким чином вони хочуть зруйнувати той стереотип, що Хмельницький – лише місто ринків, в якому немає нічого цікавого . А цей фестиваль має стати однією з тих родзинок, яка переконає і хмельничан, і гостей міста, що Хмельницький є одним з центрів сучасної української культури і мистецтва.

Організатори кажуть, що метою фестивалю є не лише популяризація української рок-музики, а й популяризація міста Хмельницького серед туристів.

Такої ж думки і фронт-мен гурту «Мотор’ролла» Сергій Присяжний. З його слів, Хмельницький взагалі є колискою українського гранжу, а місцеві музиканти завжди грали модну і сучасну рок-музику. До речі, саме Сергій був тим, хто відбирав учасників на фестиваль «Rock&Buh». Так, окрім вже заявлених хед-лайнерів («Станза», «Чумацький Шлях», «Мотор’ролла», «Крут», «Без Обмежень» і «Тартак»), на фестивалі виступить ще 11 місцевих гуртів, 10 з яких – хмельничани.

«З Хмельницької області на фестиваль подали заявки близько 30 гуртів, а загалом було більше 70 заявок. Та ми прийняли рішення надавати перевагу місцевим колективам. Тому що уявіть собі, відібрати з Харкова команду, оплатити їм дорогу і так далі… Виходячи з наших реалій і тих сум, які були визначені на початок підготовки до фестивалю, в нас немає такої можливості, принаймні зараз. Тому ми обрали за мету підтримку і популяризацію саме місцевих виконавців. Правда є в нас одна банда, яка закралася не з Хмельницького, а зі Старокостянтинова. Це гурт «Sova». Я не міг пройти повз, тому що у них дуже якісний матеріал, і вони звучать навіть краще, ніж деякі хмельницькі» – пояснив співорганізатор фестивалю Сергій Присяжний.

З поміж інших він виділив «Панацею» «Синтез DNK», «Black Jack», важковаговиків «Mufftrain» і «NevermindiA», а гурт «Banana Bus» назвав навіть українським аналогом британців «Motоrhead».

Фронт-мен гурту «Мотор’ролла» запевнив, що деякі місцеві гурти будуть справжнім відкриттям навіть для хмельничан.

Сергій Присяжний зазначив, що для цих 11-ти гуртів фестиваль «Rock&Buh» – чудова можливість заявити про себе, виступивши на одній сцені з «такими мастодонтами, як “Чумацький шлях”, або гурт “Тартак”», і серйозний поштовх для розвитку і підвищення якості аматорської музики.

«Тішить те, що ми відібрали різноманітні команди – від блюзу до хардкору. Деякі з них для мене стали відкриттям. І я переконаний, що усі, хто відвідає цей фестиваль, також відкриють для себе багато цікавого у сучасній рок-музиці нашого міста» – зазначив фронт-мен гурту «Мотор’ролла».

Андрій Щербицький, директор спелеологічного клубу «Атлантида» і співорганізатор фестивалю, закликає хмельничан запрошувати на «Rock&Buh Fest» друзів і знайомих з інших міст.

Так, у перший день фестивалю, 26 травня, на головній сцені «Rock&Buh Fest» виступатимуть гурти: «Малювати Квадрати» , «Синтез DNK», «Banana Bus», «NevermindiA», «Zворотня Dія», а також хед-лайнери – «Станза», «Чумацький Шлях» і «Моторролла». А другого дня, 27 травня, на головну сцену вийдуть «Black Jack», «Баbай», «Панацея», «Sova», «Under the Tank» і «Mufftrain». Завершувати програму першого музичного рок-фестивалю у Хмельницькому будуть гурти «Krut», «Без Обмежень» і «Тартак».

Але концертна програма фестивалю не обмежиться виступами гуртів на лівому березі Бугу: на майданчику біля кінотеатру імені Шевченка виступатимуть ще міський муніципальний естрадно-духовий оркестр і симфонічний оркестр філармонії з програмою «Симфо-рок». Артем Ромасюков каже, що таким чином до фестивалю долучаться і люди старшого віку, і ті, хто сучасний молодіжний рок не сприймає взагалі.

З детальним розкладом фестивалю «Rock&Buh» можна ознайомитися у розділі «Афіша» сайту «Є».

Підписатися на канал “Є” в Youtube

Ще одним сюрпризом від організаторів є те, що ведучим фестивалю «Rock&Buh» стане Мяч Дредбол – ведучий найпопулярніших фестивалів в Україні, серед яких «Zaxidfest», «Файне місто», «Respublica» та багатьох інших.

«Rock&Buh» вестиме найкращий фестивальний ведучий України – Мяч Дредбол. Фото: з офіційної сторінки ведучого у «Facebook.com»