Керівництво Хмельниччини ігнорує екологічну катастрофу через коробки для цукерок Рошен

1 Червня 2017 08:58

www.podilska.info

Чиновники-екологи все ще не з’ясували хто отруїв воду у річци Хомора, що впадає у Случ. І хоча місцеві мешканці вже не перший рік вказують на Понінківський картонно-паперовий комбінат, що працює в Полонському районі, екологи в черговий раз збираються робити довгу експертизу і мабуть знов не з’ясувати винного. Після звернення Житомирської обласної ради до Хмельницької ОДА та міністра екології були вимушені робити якісь показові кроки.

Нагадаємо, річка Хомора впадає у річку Случ поблизу села Марківка Житомирської області, Случ в свою чергу тече в Прип’ять. Тому до мешканців Старокостянтінова біда від забруднення Случа доходить луше частково – адже хімія потрапляє в Случ нижче по течії. Але мертву можно було бачити тиждень тому і у Старокостянтинові – повідомляють очевидці.

У Державній екологічній інспекції загибель риби виявили минулого тижня у річці Хомора . «З виїздом на місце факт забруднення річки був підтверджений: вода була не прозора, а з відтінком сірого кольору, мала неприємний запах, а також подекуди на поверхні води спостерігалась мертва риба». За результатами попередніх аналізів фахівці встановили, що річка Хомора періодично забруднюється стоками зі сторони Хмельницької області.

В той же час мешканці Понінки і навколишніх сіл вказують на роботу Понінківського картонно-паперового комбінату, що декілька років тому збільшив потужності, але не встановив необхідні очистні споруди і отрутоєю річку свинцем.

Небажання чиновників почути селян пояснив екс-губернатор Одеської області Міхаіл Саакашвілі. Після спілкування з мешканцями віз заявив, що фабрика робить упаковку для  компанії “Рошен”. Політик звернувся до Петра Порошенка з вимогою зупинити геноцид : «На цій фабриці, виготовляються картонні коробки для цукерок Рошен. Чи варті ті цукерки життя та здоров’я наших дітей? Чи вартують вони того, щоб труїти тут дітей? Труїти тих, які обирали цього президента? Та жодні цукерки світу цього не варті!»

Нагадаємо, мешканці села Понінка, що на Хмельниччині, та навколишніх сіл потерпають від екологічної катастрофи, спричиненої діяльністю місцевої картонно-паперової фабрики. Підприємство в 2013 році провело модернізацію обладнання та суттєво наростило обсяги виробництва.  Керівництво фабрики, значно збільшивши обсяги виробництва, суттєво погіршило екологічну ситуацію в селищі.

За словами місцевих мешканців, у повітря щодня викидається тони сажі, яка засипає всю округу, здійснюються несанкціоновані викиди відходів в річку Хомора. Крім того, тверді відходи виробництва – сажу, шлак, поліетилен – скидають не несанкціонованих сміттєзвалищах довкола селища.

Керівництво Хмельниччини, яке мало б в першу чергу реагувати на такі порушення, роками ігнорує вимоги місцевих жителів Понінки та сусідніх сіл, обмежуючись формальними перевірками, які не дають жодних практичних результатів. Після кожного скандалу керівництво підприємства запевняє, що припинить забруднювати навколишню природу. Однак за цей час проблема уже давно вийшла за межі одного села.

Джерело: www.podilska.info